Skip to main content

Studiereis naar Auschwitz en Krakau voor Amsterdamse docenten

Geïnteresseerden voor de studiereis in 2023 kunnen zich aanmelden.
Van 2 tot en met 5 juni 2023 organiseert CIDI een studiereis naar Auschwitz en Krakau voor Amsterdamse docenten in het voortgezet onderwijs en bovenbouw basisonderwijs. We bezoeken de Poolse stad Krakau om opzoek te gaan naar sporen van de weggevaagde Joodse cultuur. Daarna maken we een studiebezoek aan Auschwitz. Deze studiereis wordt georganiseerd door CIDI en is bedoeld voor Amsterdamse docenten in het middelbaar onderwijs en anderen die lesgeven over dit onderwerp.

Programma

In een vierdaags programma van vrijdag t/m maandag bezoeken wij het voormalige concentratiekamp Auschwitz, met een uitgebreide studietour door Auschwitz I en Auschwitz-Birkenau. Wij overnachten in Krakau, waar wij ook de oude Joodse getto Kazimierz, de fabriek van Schindler en de Remuhsynagoge bezoeken. De nadruk van de studiereis ligt op antisemitismebestrijding en Holocausteducatie: continu wordt aandacht besteed aan de wijze waarop de docenten hun indrukken en hun tijdens de excursie opgedane kennis kunnen toepassen in de klas. Tevens is er een constante koppeling naar het hedendaags antisemitisme en hoe hiermee om te gaan op scholen. Dagelijks wordt er geëvalueerd met de groep, om de verwachtingen en doelstellingen scherp te houden, maar ook om de docenten de ruimte te geven voor emoties die een dergelijke excursie kan oproepen.

Voorbereiding en afronding

Er wordt een actieve inbreng verwacht van de deelnemers. De reis wordt voorbereid tijdens een 1-daags seminar in de voormalig Joodse Buurt in Amsterdam. Je maakt kennis met de groep en krijgt voorbereidende informatie over Joden in Amsterdam voor en tijdens WOII, en praktische informatie over de reis en het verblijf in Polen. De voorbereiding zet deelnemers vanaf het begin scherp om na te denken hoe zij de kennis en ervaringen die zij opdoen kunnen gebruiken.

Na de studiereis is er een terugkomdag waarin we evalueren en bespreken hoe het geleerde toepasbaar is in het dagelijks werk.

Wie kan er mee?

Aan dit seminar kunnen 25 Amsterdamse docenten deelnemen die lesgeven in de vakken geschiedenis, maatschappijleer, diversiteit en burgerschap in het voortgezet onderwijs of de bovenbouw van het basisonderwijs. Hieronder vallen ook docentenopleiders en leraren in opleiding (LIO's) in deze vakken.

Kosten

De studiereizen worden financieel mogelijk gemaakt door de restitutie van Joodse erfpachtgelden door de Gemeente Amsterdam. Deelnemers hoeven daardoor slechts een klein deel van de kosten te betalen met een bedrag van € 250,-. Daarin zijn alle kosten inbegrepen van de reis: vliegticket, hotelkosten, maaltijden, activiteiten en excursies die deel uitmaken van het vaste programma. Verzekeringen en losse consumpties betalen de deelnemers zelf.

Data

De studiereis naar Auschwitz en Krakau wordt georganiseerd van 2 tot en met 5 juni 2023. De voorbereidingsdag vindt plaats op 19 april 2023

Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 26 maart 2023 aanmelden door het sturen van een korte motivatie t.a.v. Naomi Mestrum via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook voor vragen kunt u op dit adres terecht of bellen naar: 070-3646862.

09 november 2021
WEBMASTER

Deel dit artikel