Skip to main content

IHRA-Werkdefinitie antisemitisme

In 2016 heeft de IHRA een Internationale Werkdefinitie van antisemitisme aangenomen. Deze is opgesteld door experts en overheden. 

Antisemitisme is een complex historisch gevormd fenomeen, en doet zich tot de dag van vandaag voor als (strafbare) discriminatie. De IHRA-werkdefinitie is echter nadrukkelijk geen academische of juridische definitie. 

Holocaustontkenning

Wie op internet informatie zoekt, vindt steeds vaker leugens en halve waarheden van Holocaust-ontkenners ofwel ‘Revisionisten’. Zij beweren dat de sjoa – de systematische uitroeing van zes miljoen mensen, alleen omdat zij Joden waren – een verzinsel is, een ‘Joods complot’.

Woordenlijst

In de woordlijst kunt u een uitleg vinden over een reeks termen, mensen en plaatsen gelieerd aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Yad Vashem Herinneringscentrum

Yad Vashem is in 1953 opgericht door de Knesset. Het is belast met het documenteren van de geschiedenis van het Joodse volk tijdens de Sjoa, het bewaren van de nagedachtenis en het verhaal van elk van de zes miljoen slachtoffers.

Bij Yad Vashem volgen docenten uit Nederland het seminar 'Lesgeven over WO2 en de Holocaust'.

Seminars voor docenten

Ieder jaar verzorgt CIDI het seminar ‘Lesgeven over WOII en de Holocaust’ aan de International School of Holocaust Studies van Yad Vashem. De studiereis is speciaal voor docenten in het middelbaar onderwijs en anderen die lesgeven over dit onderwerp. 

Educatief concept van Yad Vashem

Voor studenten is het vanwege de aard van de historische gebeurtenissen vrijwel onmogelijk om op cognitief en emotioneel vlak inzicht en toegang te verkrijgen tot de Holocaust.  Om structuur aan te brengen en tevens betekenis te geven aan de geschiedenis van de Holocaust geeft Yad Vashem voor het pedagogische proces relevante historische feiten en narratieven.