Skip to main content

Herinneringscentrum Yad Vashem

En aan hen zal ik in mijn huis en binnen mijn muren een gedenkteken en een naam geven (een ‘yad vashem’)… die niet verbroken zullen worden. (Jesaja 56:5).

Yad Vashem, ook wel bekend als het World Holocaust Remembrance Center, is een instituut en museum in Jeruzalem ter herinnering van de Holocaust.  

Tijdens de Holocaust zijn in en rond Europa ongeveer zes miljoen Joden vermoord door de nazi’s en hun collaborateurs, enkel om wie zij waren. De meesten van hen hebben geen graf of iets dat memoreert aan wie zij waren. Yad Vashem (Hebreeuws voor: ‘een gedenkteken en een naam’) wil recht doen aan hun lot door hun herinnering mogelijk te maken. 

Het herinneringscentrum in 1953 opgericht door de Israelische regering met als missie om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken, documentatie over hun lot te verzamelen, om de Holocaust te onderzoeken en om over dit deel van de geschiedenis te onderwijzen. Yad Vashem is gelegen op Har Hazikaron (‘Herdenkingsberg’) in het westelijke deel van Jeruzalem. 

Als deel van die missie staat Yad Vashem bekend om haar museum, dat jaarlijks door zo’n miljoen mensen wordt bezocht. 

Daarnaast kent Yad Vashem de International School for Holocaust Studies, een toonaangevend instituut voor pedagogiek over de Holocaust. Hier worden trainingen gegeven in hoe het beste onderwezen kan worden over de Sjoa. 

Ieder jaar verzorgt CIDI een seminarserie op locatie, speciaal voor docenten uit het Nederlands onderwijs. Deelnemers krijgen een week lang intensief training in pedagogische methodes en handvatten om dit onderwerp op een pedagogisch sterke manier te behandelen in de les.   

Veel niet-Joden hebben tijdens de Holocaust hun leven geriskeerd om Joden te redden. Aan hen reikt Yad Vashem de titel ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ uit. Al ruim 27,000 individuen hebben door Yad Vashem en namens de Israelische overheid deze titel toegereikt gekregen. Nog steeds worden jaarlijks honderden nieuwe Rechtvaardigen officieel erkend, en hun verhalen in Yad Vashem vastgelegd.

Praktische informatie

Yad Vashem
Har Hazikaron, Jeruzalem
Telefoon: 00-972-2-6443400
Website
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bereikbaarheid

Bus:
13 17 17a 18 20 21 23 24 26 27 39 99

Light rail:
Stap uit bij de halte Mt Herzl / הר הרצל, daarna nog vijf minuten lopen

Openingstijden

Zondag t/m woensdag:
9.00-17.00

Donderdag:
9.00-20.00

Vrijdag en vooravond feestdag:
9.00-14.00

Zaterdag en alle Joodse feestdagen:
gesloten

Uitgelicht

Online lezingenreeks in Yad Vashem over niet-Joodse slachtoffers

Deel dit artikel