Skip to main content

Het Simon Wiesenthal platform voor Holocausteducatie

1 januari 2024
H. Wallage

Graag brengen wij het Simon Wiesenthal platform voor Holocausteducatie onder uw aandacht. Dit platform biedt een overvloed aan onderzoeks-, educatieve- en herdenkingsinitiatieven ter nagedachtenis aan de Nederlandse Joden. Het platform heeft zes verschillende pijlers:

 1. Simon Wiesenthal Holocaust Genealogie Geolocatie Nederland (SWIGGI NL)
 2. Simon Wiesenthal Deportatie NL kaart (SW Deport NL)
 3. Simon Wiesenthal Holocaust Herdenking NL (SW-HoMe NL)
 4. SWIGGI NL Holocaust Herdenkingskaarsen voor de NL-slachtoffers
 5. Simon Wiesenthal Holocaust educatieve onderzoeks- en herdenkingsprojecten met scholen (SW-Edu)
 6. Simon Wiesenthal Holocaust herdenkingstours (SW Tours)

Hier volgt een korte uitleg van de verschillende initiatieven:

 1. SWIGGI NL: Toont de laatst bekende adressen van 95% van de 104.000 Nederlandse Joden en andere Joden die daar een toevluchtsoord probeerden te vinden en vermoord werden in de Holocaust. SWIGGI NL kan worden doorzocht op namen, stambomen, adressen en meer.

 2. SW Deport NL: Toont de deportatiekaart van de Joden in Nederland, doorzoekbaar op namen, stambomen en eindbestemmingen (bijv. concentratiekampen).

 3. SW HoMe NL: Toont persoonlijke herdenkingspagina's voor Holocaustslachtoffers met links naar hun laatste adressen en stambomen.

 4. SWIGGI NL Holocaust Memorial Candles: Kaarsen ter herdenking van de Nederlandse slachtoffers kunnen worden aangestoken via deze link.

 5. SW-Edu: Educatieve projecten van Simon Wiesenthal Holocaust. Ze organiseren educatieve onderzoeks- en herdenkingsprogramma's met scholen in Italië en Wenen. Zie bijvoorbeeld het Italiaanse Cariati-project in 2019 op deze link. Momenteel hebben ze twee vergelijkbare programma's in aanloop naar de internationale Holocaust Memorial Day eind januari 2024.

 6. SW Tours: Ontwikkelt en begeleidt Simon Wiesenthal Holocaust herdenkingstours in Wenen. Zie deze link. Ze kunnen vergelijkbare tours ontwikkelen in Nederland.

Deel dit artikel