Skip to main content

Waarom, wat en hoe lesgeven over de Holocaust?

De Holocaust was de door Nazi-Duitsland georganiseerde systematische vervolging van en moord op Joden. Ook de bondgenoten van het fascistische Duitsland 'hielpen' tussen 1933 en 1945 om miljoenen Joden te vermoorden. Hele gemeenschappen en hun cultuur, sommige reeds eeuwenoud, werden verwoest. De Holocaust is onderdeel van de vervolgingen van minderheden, ingezet en geleid door de nazi’s. Lessen over de Holocaust moeten altijd in het teken staan van het verzamelen van kennis over deze ongekende vernietiging en de noodzaak van het herdenken van vervolgde en vermoorde individuen en groepen. Docenten en leerlingen moeten worden aangemoedigd om daarnaast te reflecteren op de morele, politieke en sociale vragen die de Holocaust opwerpen, en ook op hun relevantie voor vandaag de dag.

Puttende uit de expertise van deelnemers uit meer dan dertig landen, zijn de IHRA Recommendations for Teaching and Learning about the Holocaust samengesteld. Deze zijn bedoeld als fundament voor beleidsmakers, didactici en onderwijzers waarmee zij:

  1. Meer kennis kunnen vergaren over de Holocaust, waardoor zij zelf betere kennis hebben over de historische gebeurtenis én antisemitisme beter leren herkennen;
  2. Handvaten krijgen voor het ontwikkelen van didactieke werkvormen voor Holocausteducatie;
  3. De kritische blik en reflecterend denken over de Holocaust in de klas kunnen versterken, met daarbij leren of holocaustverdraaing of -ontkenning te kunnen tegengaan;
  4. Bijdragen aan de mensenrechten en onderwijs over het voorkomen van genocides.

Download het volledige ‘IHRA Recommendations for Teaching and Learning about the Holocaust’-rapport hier.

Deel dit artikel

6 september 2024
In december staat de studiereis ‘Lesgeven over WO2 en de Holocaust’ aan de International School for Holocaust Education van Yad Vashem in Jeruzalem g…
1 augustus 2024
Kijk de serie The Tattooist of Auschwitz op SkyShowTime en volg Lali Sokolov tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De nieuw…
5 januari 2024
Uitnodiging: Holocausteducatie-symposium 2024 ‘Uitdagingen bij Holocausteducatie’ Woensdag 27 maart 2024 Nationaal Holocaustmuseum te Amsterd…
2 januari 2024
Er bestaat veel zorg over het groeiend antisemitisme in de Nederlandse samenleving. Anno 2023 worden joodse scholen en instellingen o…
1 januari 2024
Graag brengen wij het Simon Wiesenthal platform voor Holocausteducatie onder uw aandacht. Dit platform biedt een overvloed aan onderzoeks-, educatiev…
20 december 2023
Bij het woord ‘Joden’ denken de meeste leerlingen als eerste aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Misschien ook niet heel vreemd, aangezien…
14 augustus 2023
Save the date: van 1 tot 4 juli 2024 vindt de 11e International Conference for Educators in Yad Vashem plaats. Aanmelden kan vanaf 1 november. Zet d…
4 juli 2023
Op 4 juli 1946 vond in de Poolse stad Kielce een grote pogrom plaats, nadat een weggelopen christelijk jongetje beweerde ontvoerd te zijn geweest doo…
4 juli 2023
's Nachts droom ik van vrede is het unieke dagboek van de Rotterdams-Joodse tiener Carry Ulreich (1926-2019), dat zeventig jaar lang vergeten op zol…
3 juli 2023
Van 27 t/m 29 oktober 2023 organiseert Yahad In Unum in samenwerking met het Mémorial van Caen in Frankrijk haar jaarlijkse seminar voor Eu…