Israelische onderscheiding voor redders Joden in WOII
Het Edese echtpaar Van Tijen is donderdagmiddag postuum geëerd voor hun hulp aan een joods echtpaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het echtpaar Buzaglo dook bijna drieënhalf jaar onder in de toenmalige woning van de familie Van Tijen aan het Bezuidenhout.
Dochter Annelies Arnold-van Tijen ontving van de Israëlische ambassadeur Haim Divon de Yad Vashem-medaille. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in de theaterzaal van de Bibliotheek Rotterdam.
Grebbeberg
Het echtpaar Coen en Anneke van Tijen-Bruinwold Riedel vestigden zich volgens de ambassade in juni 1939 aan het Bezuidenhout 13 te Ede, waar Coen als reserve eerste luitenant was gelegerd. ,,Tijdens de Duitse invasie in mei 1940 was Coen betrokken bij de gevechtshandelingen op de Grebbeberg. Hij werd hiervoor onderscheiden met het Bronzen Kruis. Na zijn demobilisatie keerde Coen terug naar Ede en begon daar een handelsfirma. Tevens sloot hij zich aan bij het georganiseerde verzet tegen de Duitse bezetter.''
Amsterdam
Toen in 1942 de situatie voor joden in Amsterdam snel verslechterde en de jodenvervolging toenam, vroeg Coen van Tijen senior, die huisarts was in Amsterdam, aan Coen junior om een oplossing te bedenken voor het veilig onderduiken van enkele joodse patiënten. Coen en Anneke kenden Sylvain en Lisa Buzaglo-Joachimstal oppervlakkig en besloten ze in hun huis in Ede op te nemen.
Klik hier om verder te lezen.
Afbeelding: Maria Poniewierska