Skip to main content

Amsterdam start terugbetalingen onterechte boetes

25 oktober 2021
WEBMASTER

Amsterdam gaat niet-opgevraagde giro-tegoeden en erfpachtboetes terugbetalen die na de oorlog werden opgelegd aan Joden die een betalingsachterstand hadden opgelopen. Nabestaanden kunnen een aanvraag indienen bij de stichting Individuele Terugbetalingen Amsterdam (ITA): check de namenlijst online

ITA houdt zich bezig met terugbetaling van boetes die na de oorlog zijn opgelegd aan teruggekeerde Joden of hun nakomelingen die tijdens de oorlogsjaren een betalingsachterstand opliepen van de erfpachtcanon van hun woning. Ook tegoeden bij de Amsterdamse gemeentegiro, die na de oorlog niet zijn opgevraagd omdat de eigenaar was vermoord, worden terugbetaald.

Namenlijsten

Het NIOD (nationaal instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies) vond bij dossieronderzoek naar de erfpachtkwestie namen van mensen die na de oorlog een boete kregen omdat zij door oorlogsomstandigheden niet in staat waren geweest de erfpachtcanon te voldoen. Het ging bijvoorbeeld om mensen die waren ondergedoken of gedeporteerd.

Ook de niet-opgevraagde tegoeden op de Gemeentegiro zijn in de financiële administratie gevonden door onderzoek dat de heer H.G.M. Blocks in 2012 en 2013 uitvoerde in de archieven van de Gemeentegiro. Alle rekeningen die in de oorlogsjaren ‘slapend’ zijn geworden zijn op naam teruggevonden. Van een groot aantal hiervan is ook na WO II het saldo niet opgevraagd en bij de gemeentegiro achtergebleven.

De gemeente Amsterdam heeft lijsten van alle teruggevonden namen gepubliceerd. Klik hier om de namenlijsten te zien.

Erfpachtboete: niet op de lijst?

Let op: niet iedereen die een boete kreeg staat op de lijst. Als u of uw familielid bijvoorbeeld de erfpachtboete heeft betaald zonder bezwaar te maken, dan staat uw naam niet op de lijst, maar kunt u wél een aanvraag indienen.
U kunt hiervoor het ‘Aanvraagformulier tot teruggave van de erfpachtboete’ gebruiken. In het aanvraagformulier kunt u aangeven dat het gaat om een persoon, die niet voorkomt op de lijst.

Informatie

Alle informatie over hoe een aanvraag tot teruggave van een niet-opgevraagd Gemeentegiro-tegoed en/of opgelegde erfpachtboete kan worden ingediend staat op de website van stichting ITA: www.stichtingita.com.
Stichting ITA is telefonisch bereikbaar op nummer 020-552 2069 of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel dit artikel