Skip to main content

Israel geeft nieuwe Eichmann-documenten vrij

25 oktober 2021
WEBMASTER

De Israelische president Reuven Rivlin heeft woensdag, op Holocaust Memorial Day, niet eerder gepubliceerde stukken vrijgegeven uit het archief over het Eichmannproces in 1960/61. Een van die documenten was een gratieverzoek van de oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann (hier in vertaling afgedrukt).

SS-Obersturmbannführer Eichmann was een van de hoofdverantwoordelijken voor de Jodenmoord in de Tweede Wereldoorlog, die op 27 januari wordt herdacht tijdens Holocaust Memorial Day. Hij is wel "de gewetenloze boekhouder van de Jodenvervolging" genoemd. Na de oorlog ontkwam Eichmann uit een krijgsgevangenkamp. Hij woonde onder een valse naam in Argentinië, tot hij in mei 1960 door de Mossad werd gepakt in Buenos Aires en naar Israel werd gesmokkeld. Eichmann werd in Jeruzalem berecht en in 1961 opgehangen; het enige doodvonnis dat ooit door Israel is voltrokken.

In het nu gepubliceerde gratieverzoek schrijft Eichmann - wat zijn verdediging ook tijdens het proces aanvoerde - dat hij geen belangrijke drijfveer was geweest in de moord en 'slechts bevelen uitvoerde'. Dit is niet waar, vertelde in 2012 Gabriel Bach, het enige toen nog levende lid van het team van openbare aanklagers: Eichmann vervolgde Joden obsessief en niet alleen omdat hij moest.

Gabriel Bach las honderden papieren, vertelde hij aan Nederlandse geschiedenisleraren, politici en Vrienden van CIDI in Amsterdam. Hij vond daarin veel bewijzen van Eichmanns gedrevenheid. En nog in 1956 schepte Eichmann in een interview met de Nederlandse SS'er en journalist Willem Sassen op over zijn rol in de organisatie van de deportaties. Hij had nergens spijt van, behalve dat hij niet genoeg Joden had vermoord.

De speech van Gabriel Bach is opgenomen: bekijk hem integraal via de link hieronder. Omstreeks 35:35 spreekt Bach over de bewijzen waaruit blijkt dat Eichmann in zijn moordzuchtige ijver zelfs tegen bevelen van Hitler inging.

 

Voor meer informatie, klik hier.

 

Deel dit artikel