Skip to main content

Algemeen

Nationale Holocaust Herdenking 2025

  • Toevoegen aan de agenda: Ja
  • Datum weergave: 26 januari 2025
  • Datum sortering: 26-01-2025
  • Categorie / Plaats: Wertheimpark, Amsterdam

Op zondag 26 januari 2025 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam. U bent allen van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Het is dan 80 jaar geleden dat Nederland is bevrijd en is het eveneens 80 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Vanaf 10:00 uur bent u welkom in het Stadhuis van Amsterdam, ingang Amstel. Om 10:50 uur vertrekt vanaf het Stadhuis de Stille Tocht naar het Wertheimpark.

De herdenking begint om 11:30 uur met toespraken waarna het Jizkor en Kaddisj worden uitgesproken. Na de officiële kranslegging is er voor iedereen tijdens het defilé gelegenheid om een krans of bloemen op het monument te leggen.

Voor diegenen die slecht ter been zijn, zijn in het Wertheimpark zitplaatsen aanwezig.

Om kracht bij te zetten aan het belang van de doelstelling ’Nooit Meer Auschwitz’ is een grote opkomst, als een signaal tegen het opkomend antisemitisme, van buitengewone betekenis. Dus is niet alleen uw deelname, maar ook die van uw kinderen, familie, vrienden en kennissen, meer dan ooit van grote waarde.

Programma samengevat:
10:00 uur: Verzamelen voor de Stille Tocht in de hal van het Stadhuis te Amsterdam, hoofdingang aan de Amstelzijde
10:50 uur: Begin Stille tocht naar Wertheimpark
11:30 uur: Herdenking bij het Spiegelmonument ’Nooit Meer Auschwitz’
12.15 uur: Einde herdenking

Live televisie-uitzending
De nationale Holocaust Herdenking 2025 zal weer door de NOS integraal worden uitgezonden op NPO 1.

Lezing Nationaal Holocaustmuseum over de Belgische nazi-roofkunst

  • Toevoegen aan de agenda: Ja
  • Datum weergave: 30 augustus 2024
  • Datum sortering: 30-08-2024
  • Categorie / Plaats: Nationaal Holocaustmuseum, Amsterdam

Ontdek de lang verborgen geschiedenis achter de Belgische nazi-roofkunst tijdens de lezing van journalist en germanist Geert Sels. Deze lezing is tot stand gekomen in samenhang met de tentoonstelling Beroofd, die het verlies van Joods cultuurbezit in Nederland belicht.

Na acht jaar archiefwerk in binnen-en buitenlandse archieven schreef Standaard-journalist Geert Sels ‘Kunst voor das Reich’. Bijzonder; dit is het eerste boek waarin de geschiedenis van de nazi-roofkunst uit België in al zijn aspecten wordt beschreven. Het boek was een succes en werd snel vertaald in het Frans, en er verschenen artikelen over het boek in tijdschriften als Le Monde, The GuardianNRC Handelsblad en Journal des Arts.

Aan de hand van beeldmateriaal en archiefdocumenten laat Sels zien hoe privéverzamelaars, kunsthandelaars en grote veilinghuizen meegingen in het nazi-programma. Dé ontdekking is dat veel kunst uit België via een omweg naar nazi-Duitsland werd gebracht. Daardoor zijn er nog altijd schilderijen in onder andere Nederland en zelfs Jekaterinenburg die na de oorlog naar België hadden moeten terugkeren. Waar hangen de Colijn de Coter en de Frans Francken die Hermann Goring in Hotel Métropole in Brussel kocht?

Toegang: museumticket + € 5,00

Koop een ticket

Herdenking 80 jaar na Sobibor

  • Datum weergave: 1 juni 2023
  • Datum sortering: 01-06-2023
  • Categorie / Plaats: Amsterdam

Op 1 juni organiseert Stichting Sobibor voor de tweede keer een herdenking bij het mooie monument aan het Vondelpark (ingang van Eeghenstraat- Amsterdam). Dit jaar wordt de herdenking voorafgegaan door een voorstelling uit ‘Sjiwwe voor Sobibor’. Neem uw (klein)kinderen mee naar deze herdenking. Zij zullen dit zeker waarderen! Aanvang 16.00 uur.

Sjiwwe voor Sobibor

Foto: Sake Elzinga

Op 23 maart vond de eerste voorstelling plaats van Sjiwwe voor Sobibor. In barak 56 op het kampterrein van Westerbork nodigden zeven jongeren ons, het publiek, uit voor hun cabaretavond. Langzamerhand veranderde de sfeer en werd het vertrek naar het onbekende Oosten onderwerp van hun toneelspel. De ‘bevroren’ afscheidsgroet symboliseerde op angstaanjagende manier het vertrek van hen die nooit meer terug zouden keren. 

Deze nieuwe manier van herdenken in woord en beeld, uitgevoerd door jonge mensen, raakt je diep. Het laat bovendien zien dat herdenken niet iets is waarbij we alleen maar stilstaan bij het verleden. Het laat je voelen en dat is wat aanspreekt. De voorstelling kreeg lovende kritieken in verschillende dagbladen.

Roestvrij theater speelt deze voorstellingen in samenwerking met Theater na de Dam, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Stichting Sobibor.

Op 1 juni spelen ze in het Vondelpark voorafgaand aan de herdenking daar en op 4 juni spelen ze in Nationaal Monument Kamp Vught na afloop van de herdenking van de Kindertransporten.