Nederland krijgt Sjoa museum

25 oktober 2021
WEBMASTER

De Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam wordt verbouwd tot Nationaal Sjoa museum. Op dit moment bestaat er in Nederland geen museum dat het verhaal van de Sjoa (Holocaust) vertelt. De verbouwingen en aanpassingen staan gepland voor 2018 en zullen 21 miljoen euro kosten. Er wordt nog naar sponsoren gezocht.

Het Joods Historisch Museum (JHM) nam het initiatief, omdat volgens hen “een historisch overzicht ontbreekt. De Sjoa hoort tot de integrale geschiedenis van Amsterdam,” laat het JHM weten in het Parool. Het JHM wil het publiek betrekken bij de plannen.

Het gebouw van de Hollandsche Schouwburg fungeerde tijdens de oorlogsjaren in eerste instantie als toneel waar alleen Joodse artiesten voor Joods publiek mochten optreden. De naam werd toen veranderd van Hollandsche Schouwburg in “Joodsche Schouwburg”. In augustus 1942 veranderde de functie van de Schouwburg en werd het een verzamelplaats vanwaar Joden uit Amsterdam en omstreken verder werden gedeporteerd, in de meeste gevallen naar Westerbork.

In totaal werden driekwart van de Joden uit Nederland vermoord, meren deel daarvan waren Amsterdamse Joden.

 

Afbeelding: Stadsarchief Amsterdam

Deel dit artikel