Skip to main content

Verborgen verhalen uit de bodem van kamp Westerbork

20 september 2022
J. Hummelen

De tentoonstelling Emotie uit de bodem. Kamp Westerbork 1939-1971 is geopend in het museum van Kamp Westerbork. Het is de eerste keer dat er een groot overzicht te zien is van de archeologische opgravingen die in de afgelopen dertig jaar bij kamp Westerbork hebben plaatsgevonden. De expositie is samengesteld door het Groningen Institute for Archeology (GIA) onder leiding van bijzonder hoogleraar Martijn Eickhoff (NIOD). Oud-kampgevangenen en -bewoners, uit de periode doorgangskamp Westerbork en woonoord Schattenberg, vertellen welke herinneringen de vondsten bij hen oproepen.

Een stukje prikkeldraad, een kapmes, een kinderlaarsje en een tube zalf. In de expositie komen de associaties bij deze objecten van zowel oud gevangen van kamp Westerbork, als de bewoners van woonoord Schattenberg aan bod. In videofragmenten vertellen zij de verhalen die de archeologische vondsten bij hen oproepen.  "Je mocht er niet aankomen, maar het lag gewoon voor het grijpen", vertelt Mietji Hully over het kapmes. Zij woonde de eerste zeven jaar van haar leven in Schattenberg.

Tijdens de herinrichting van het kampterrein in het begin van de jaren negentig ontdekten medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op plekken van waar ooit barakken stonden objecten in de bodem. Later zijn er, naast onderzoek op het voormalig kampterrein, opgravingen gedaan op de vuilnisbelt en in- en rond de woning van de kampcommandant. De vondsten op de voormalige vuilnisbelt waren talrijk. Naast honderden scherven zijn bijvoorbeeld medicijnflesjes, schoenen, en brillen aangetroffen.

Klik hier om naar de website van Kamp Westerbork te gaan.

 

 

Deel dit artikel