Skip to main content

Google-engineer ontwikkelt platform waarmee je gezichten op Holocaustfoto’s kan identificeren

27 juni 2022
A. Heuvelman

De 40-jarige Daniel Patt heeft een gezichtsherkenningsplatform 'From Numbers to Names' ontwikkeld (N2N). Hiermee kun je gezichten van slachtoffers of overlevenden op foto's van voor en tijdens de Holocaust, identificeren. 

Het begon allemaal met een bezoek van Patt aan het Joodse Museum POLIN in Warschau. Toen hij door de gangen van het museum wandelde, en de talloze foto’s van Holocaustoverlevenden en slachtoffers zag hangen, realiseerde hij zich dat het zijn familie zou kunnen zijn.

De software-engineer van Google besloot een oplossing te bedenken voor dit raadsel. Niet veel later ontwikkelde hij het gezichtsherkenningsplatform ‘From Numbers to Names’. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie, waardoor de slachtoffers en overlevenden van de Holocaust op foto’s geïdentificeerd kunnen worden.

Foto van eigen gezicht uploaden
Hoe dat in z’n werking gaat? Op de website van N2N kan de gebruiker eerst een foto van zijn/haar gezicht uploaden. Hierna worden de 10 meest vergelijkbare afbeeldingen geselecteerd uit de database, bijvoorbeeld uit het materiaal en de  Holocaustbeelden van de Holocaust Memorial Museum (USHMM). Of het echt familieleden zijn, is aan de gebruiker zelf om te beoordelen.

Voor Patt was het erg belangrijk om dit platform te ontwikkelen. Drie van zijn vier grootouders waren overlevenden van de Holocaust in Polen. Daarom wil hij zijn 91-jarige grootmoeder helpen met het vinden van foto’s van familieleden die tijdens de oorlog zijn omgekomen.  

Hulp studenten
Inmiddels is het platform een succes en heeft het al duizenden mensen geholpen om hun familieleden te vinden. Hoewel het platform al duizenden foto’s in zijn database heeft staan, probeert Patt toegang te krijgen tot archieven die nog meer Holocaustfoto’s in hun bezit hebben.

In de toekomst wil Patt dat de software ook in het onderwijs gebruikt gaat worden. Studenten kunnen op die manier helpen met het identificeren van gezichten en weer nieuwe verbanden vinden tussen de Holocaustoverlevenden en hun voorouders.  

Bent u zelf familie van een Holocaustoverlevende of slachtoffer, en wilt u kijken of u foto’s terug kan vinden? Probeer dan de website.

Deel dit artikel