Skip to main content

Theatrale route na Nationale Holocaust Herdenking

12 januari 2023

Op zondag 29 januari 2023 vanaf 12:30 uur, aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument in Amsterdam, vindt de theatrale route Tegen Het Vergeten plaats, gespeeld en begeleid door vier Amsterdamse jongeren. De route langs vergeten verhalen eindigt bij het Nationaal Holocaust Namenmonument. Theater Na de Dam organiseert deze theatrale route in het kader van Theatre of Remembrance, een internationale theatermanifestatie waar jongeren in heel Europa aan meewerken.

Tegen het vergeten is een theatrale route door vier Amsterdamse jongeren langs vergeten verhalen. In een wandeling van een half uur nemen ze het publiek mee vanaf het Wertheim Plantsoen richting het Nationaal Holocaust Namenmonument. Onderweg vertellen ze op een muzikale wijze over de levens achter de namen. We zien hoe David Sealtiel schildert in zijn souterrain op het Waterlooplein, hoe de tweeling Duizend in de tram afscheid neemt van hun klasgenootje, hoe het meisje met de hoofddoek uit het raam van de trein kijkt en hoe Betje zich staande houdt in de keuken van het kamp. De scenario’s zijn door de jongeren zelf geschreven. En ondertussen stellen ze zichzelf de vraag: hoe komt het toch dat we steeds vergeten?

Praktische informatie:

> Zondag 29 januari 2023, aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking (georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité) bij het Spiegelmonument in Amsterdam.
> 12:35 uur Start theatrale route Tegen het vergeten: verzamelen bij de hoofdingang van het Wertheimpark op de hoek bij het kruispunt.
> 13:15 uur Einde theatrale route bij het Nationaal Holocaust Namenmonument.
> Toegang theatrale route: gratis mits aangemeld. Aanmelding (tot 25 januari 2023) via deze pagina. Er is een beperkt aantal plekken.
> Klik hier voor het programma van de herdenking door het Nederlands Auschwitz Comité.

Over Theater na de Dam
Sinds 2011 zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig om 21:00 uur meer dan 120 voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook maakt Theater Na de Dam jaarlijks een theaterprogramma met de NOS dat op 4 mei op televisie wordt uitgezonden. Daarnaast vormen jongerenvoorstellingen sinds 2012 een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. In mei 2022 waren er verspreid over het land ruim 30 voorstellingen, gespeeld en gemaakt door jongeren van 12 tot 23 jaar en begeleid door professionele makers. In mei 2023 worden er 45 jongerenvoorstellingen gemaakt.

Deel dit artikel