Skip to main content

Tentoonstelling vertelt verhaal van de Amsterdamse slachtoffers van de razzia's

9 maart 2022
A. Heuvelman

Het is inmiddels tachtig jaar geleden. Maar de terreur van de twee razzia’s op 22 en 23 februari 1941 staan nog in ons geheugen gegrift. Bijna 400 Joodse Amsterdamse mannen werden opgepakt en weggevoerd. Lang is hun identiteit onbekend gebleven, maar deze zijn nu achterhaald en hun verhalen zijn in het Amsterdamse Stadsarchief opgetekend.

Als je de hal binnenloopt, kom je verschillende foto’s, namen en archiefdocumenten tegen. Het Amsterdamse Stadsarchief wil op die manier de slachtoffers van de razzia een naam en gezicht geven. Ook publiceerde zij nog 380 korte biografieën op hun website. De tentoonstelling is in samenwerking met historica Wally de Lange gemaakt.

De wegvoering en deportatie van bijna 400 Joodse mannen, was de aanleiding voor de Februaristaking. Dit was het enige massale protest tegen de Jodenvervolging in Europa. Maar deze werd al snel door het Duitse geweld en intimidatie de mond gesnoerd. Joodse mannen werden hardhandig bijeengedreven en met vrachtwagens weggevoerd naar concentratiekampen. Uiteindelijk werden acht mannen voortijdig vrijgelaten en overleefden twee daarvan de oorlog. De andere 387 mannen stierven onder het Duitse gevangenschap.

Historica Wally de Lange zocht uit wie deze mannen waren en keek naar hun leven van voor én na de razzia. Zij schreef hier het boek ‘Het lot van de 389 Joodse mannen’ over en was betrokken bij het creëren van deze tentoonstelling. Door de coronacrisis moest de expositie tijdelijk sluiten. Maar inmiddels is hij weer te bezichtigen en aangevuld met nieuwe informatie.

Wil je nu meer weten over de geschiedenis van de razzia’s in Amsterdam? Breng dan zeker een bezoekje en laat je ontroeren door alle bijzondere verhalen en gezichten. De tentoonstelling is nog tot 8 mei 2022 gratis te bezoeken.

Deel dit artikel