Tentoonstelling geeft een gezicht aan Joodse medici uit WO2
Wie door het AMC Amsterdam loopt, kan sinds kort tien panelen bewonderen met oorlogsverhalen van Joodse medici. De KNMG ontwikkelde de reizende tentoonstelling samen met het Medisch Contact om zo alle Joodse artsen en geneeskundestudenten uit de Tweede Wereldoorlog een gezicht te geven.
“Het is vooral een oproep om hedendaags antisemitisme en racisme te stoppen”, zegt Mart van Liebrug, hoogleraar Medische Geschiedenis. Hij schrijft momenteel een boek over Joodse medici in de Tweede Wereldoorlog en ontwikkelde de verhalen die nu op de panelen staan. “Het is belangrijk om hen niet te vergeten”, vindt hij. In totaal waren er 534 Joodse medici in Nederland, waarvan er 208 omkwamen tijdens de oorlog.
De Joodse medici hadden tijdens de oorlog soms met duivelse dillema’s te maken. Dit blijkt wel uit verhalen zoals die van Berthold Stokvis: “Soms zaten er Joodse mensen in de wachtkamer die vroegen om vergif zodat zij niet naar het concentratiekamp hoefden. En als je eigen leven gevaar loopt, blijf je dan nog op locatie om anderen te verplegen?” Het was volgens Hannah van der Ende de enige periode in de geschiedenis dat de artsen patiënten ziek lieten lijken, in plaats van beter maakten (Van den Ende, 2015).’’
Er is nog veel meer te ontdekken over de medische geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog. Maar wil je als geneeskundestudent een beginnetje maken? Dan is een bezoekje aan de panelen zeker de moeite waard. Deze staan vol met mooie achtergrond verhalen, feitjes en weetjes. Het laat stilstaan bij de vrijheid die we vandaag de dag nog steeds hebben.
Het Amsterdam UMC is voorlopig niet het eindstation van de reizende tentoonstelling. Waarschijnlijk gaan de panelen nog naar andere ziekenhuizen zoals Utrecht en Groningen. In Amsterdam is de tentoonstelling nog tot 26 februari te bezichtigen.