#LastSeen - Arolsen Archives

18 januari 2022
L. Smit

Binnenkort start het nieuwe initiatief van de Duitse Alrosen Archives genaamd #LastSeen: foto's van de deportaties door de nazi's.

Wie zijn de mensen die tussen 1938 en 1945 vanuit het Duitse Rijk naar getto's of kampen werden gedeporteerd? #LastSeen richt zich op foto's van nazi-deportaties. Ze tonen de laatste momenten van de vervolgden voordat ze uit de samenleving werden gerukt en vermoord. De transporten begonnen in het openbaar - overal, of het nu de grote stad of het dorp was.

We willen de vervolgden graag hun namen en verhalen teruggeven, net als de twee meisjes uit München op deze foto. Het is alleen bekend dat ze op 20 november 1941 werden gedeporteerd naar Kaunas, in bezet Litouwen, en daar werden vermoord.

We willen graag #LastSeen gebruiken om de foto's te laten spreken: Wie waren de gedeporteerden? Wat is er bekend over hun leven? Wie heeft er foto's gemaakt? Waar is de foto precies genomen? En we willen nieuwe beelden vinden: via een intensieve zoekcampagne in publieke en private archieven.

Meedoen kan! Hoe meer vrijwilligers helpen, hoe onthullender de resultaten worden. De eerste informatie is te vinden op de website lastseen.org. In de toekomst zullen we social media inzetten om hulp te vragen bij specifieke vragen.

Indien u geïnteresseerd bent in #LastSeen: Neem dan een kijkje wanneer we het initiatief op 20 januari in München presenteren. De afspraak wordt gestreamd op muenchen.de.

Meer informatie en de exacte data vind je hier de komende dagen.

#LastSeen is een initiatief van de Arolsen Archives samen met het Haus der Wannsee Conference Memorial and Educational Site, het Center for Research on Anti-Semitism, het USC Dornsife Center For Advanced Genocide Research en het Munich City Archives.
Het wordt gefinancierd door de Stichting herinnering, verantwoordelijkheid en toekomst (EVZ) en door het federale ministerie van Financiën op basis van een eerdere resolutie van de Duitse Bondsdag.

Deel dit artikel