Dodenherdenking Kamp Westerbork gaat na twee jaar weer door

22 maart 2022
R. Brentjens

Op 4 mei mag de jaarlijkse Dodenherdenking op Kamp Westerbork na twee jaar in alternatieve vorm weer plaatsvinden met publiek. De herdenking begint om  19.00 uur met een stille tocht, die voor iedereen vrij toegankelijk is.

Directrice Gerdien Verschoor van Herinneringscentrum Kamp Westerbork benadrukt hoe essentieel het is om deze tragische gebeurtenis weer samen te herdenken. Zo zei ze: “Dat hebben we twee jaar niet kunnen doen zoals we dat graag hadden gewild. Het is, voor ons, maar ook voor de overlevenden, nabestaanden en andere betrokkenen wezenlijk dat we nu weer samen kunnen komen om stil te staan bij de slachtoffers van de Holocaust en de gevolgen van oorlog.”

Centrale focus tijdens de herdenking

Daarnaast staan dit jaar ook de verhalen van kampoverlevenden Ronald Waterman en Zoni Weiz centraal. Ook ligt er een speciale focus op de jongere generatie. Zo kunnen jongeren tussen de 13 en 21 jaar zich aanmelden voor de poëziewedstrijd Westerbork in Woord. Het thema van de wedstrijd is herdenken. De winnaar mag zijn of haar gedicht voordragen tijdens de herdenking bij het National Monument Westerbork.

Muziek

Tijdens de herdenking zal de muziek verzorgd worden door operazangeres Channa Malkin. Zij zal hierbij de liederen van haar vader Josef Malkin zingen die gebaseerd zijn op de gedichten van Ida Vos. Gedurende het stuk wordt zij begeleid door Artem Belogurov op de piano.

Vervolgens zal er om 20.00 uur twee minuten stilte worden gehouden en daarna is er de mogelijkheid om bloemen te leggen bij het National Monument Westerbork. De gehele herdenking kan live worden gevolgd via RTV Drenthe.

Deel dit artikel