Poolse verzetsheldin krijgt standbeeld in Engeland
In de Engelse plaats Newark in Nottinghamshire is een standbeeld onthuld van Irena Sendler, een Poolse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden kinderen redde uit het getto van Warschau.
Mevrouw Sendler was sociaal werkster in Warschau, en wist als zodanig een toegangspas te krijgen voor het getto. Zo kon zij kinderen wegsmokkelen en onderbrengen bij onderduikgezinnen. De kinderen bleven veilig, ook toen Sendler gevangengenomen en gemarteld werd door de nazi’s. Zij werd ter dood veroordeeld, maar wist vlak voor haar executie te ontsnappen toen haar cipiers omgekocht werden. In 1965 werd zij erkend als Rechtvaardige onder de Volvkeren door Yad Vashem. Zij overleed in 2008.
Haar verhaal inspireerde plaatselijk kunstenaar Andrew Lilley, die van zijn schoondochter over Irena Sendler hoorde. Hij maakte een standbeeld van Irena en twee kinderen, geïnspireerd op zijn eigen kinderen. De naam van zijn schoondochter staat gegraveerd op de jas van Irena in het standbeeld. Verder liet hij zich inspireren door historisch filmmateriaal, en een foto van een Syrische vluchteling met een baby.
Het beeld werd onthuld door Pools ambassadeur Arkady Rzegock in het bijzijn van onder meer plaatselijk burgemeester Lisa Geary en Air Chief Marshal Sir Andrew Pulford, voormalig opperbevelhebber van de Britse luchtmacht. Newark heeft de grootste Poolse oorlogsbegraafplaats van Engeland, waar veel Poolse piloten en andere strijdkrachten die meevochten met de geallieerden begraven liggen. Het standbeeld werd gezegend door een plaatselijk katholiek priester.
De officiële relatie tussen de Poolse staat en het oorlogsverleden van Polen is op zijn zachtst gezegd gecompliceerd te noemen. Men benadrukt heel graag de moedige daden en opofferingsgezindheid van Poolse niet-Joodse burgers, maar iedere verwijzing naar Poolse medeplichtigheid en wandaden tijdens de Holocaust wordt in het land zwaar gecriminaliseerd.