Skip to main content

Liberation75: wereldwijde bijeenkomst om Holocaustoverlevenden te eren

25 oktober 2021
J. Friedmann
Ter gelegenheid van het 75e jaar sinds de bevrijding van de Holocaust, vindt van 4 tot 9 mei 2021 Liberation75 plaats: een internationale, meerdaagse online bijeenkomst om de overlevenden van de Holocaust te eren. De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met meer dan 200 organisaties

Het evenement stond eerst gepland als live evenement voor maart 2020, maar werd wegens de coronapandemie een jaar uitgesteld. De voorgenomen doelen van het online evenement zijn het herdenken van de slachtoffers van de Holocaust, het eren van overlevenden, het vieren van de bevrijding, en het beschermen van vrijheid, diversiteit, mensenrechten en inclusie.  Een vol meerdaags programma wordt aangeboden, beginnend op 4 mei om 17 uur, Nederlandse tijd, Nederlandse tijd.

Op het programma staan onder meer toespraken van bekende overlevenden en vertellers van hun persoonlijke ervaringen tijdens de Holocaust zoals: 

  • Rechter Rosalie Abella (geboren in een Displaced Persons Camp, mensenrechtenjuritst
  • IrwinCotler (Canadees politicus, voorzitter Raoul Wallenberg Centre for Human Rights, en de advocaat van Nathan Sharansky tijdens diens politieke gevangenschap in de Sovjet-Unie) 
  • Yehuda Bauer (overlevende en historicus van de Holocaust, Hebreeuwse Universiteit Jeruzalem) 
  • Dr. Deborah Lipstadt (historica en schrijfster, bekend om haar rol in het proces tegen Holocaustontkenner David Irving) en 
  • Dr. Ruth Westheimer (Holocaustoverlevende, scherpschutter tijdens de Israelische onafhankelijkheidsoorlog en seksuoloog)

Tevens worden nieuwe kunst, muziek, films, en tentoonstellingen over de Holocaust uit de hele wereld gedeeld en uitgelicht. Er wordt voorafgaand aan het evenement van 7 t/m 9 maart a.s. een apart, verdiepend programma aangeboden voor leraren met Zoomseminars en gesprekken met Holocaustoverlevenden, en een programma voor leerlingen aangeboden op 7 en 8 april a.s.

"De Holocaust is een les over wat er gebeurt als haat ongecontroleerd zijn gang gaat," zei Max Eisen, bekroond auteur en overlevende van de Holocaust. "Elke dag breekt de haat, discriminatie en geweld dat het nieuws monopoliseert mijn hart. Nu er nog maar weinig overlevenden over zijn, is Liberation75 dé kans van onze generatie om de verhalen van de Holocaust en andere genociden te vertellen en de volgende generatie voor te lichten over het belang van vrijheid en acceptatie.”

Data en tijden:

Lerarenprogramma: 7 t/m 9 maart 2021 vanaf 22 uur, Nederlandse tijd

Leerlingen- en studentenprogramma: 7 en 8 april, verdere details later bekend

Hoofdprogramma: 4 t/m 9 mei 2021 vanaf 17 uur, Nederlandse tijd

Schrijf u nu in op https://www.liberation75.org/.



Deel dit artikel