Oorlogsbronnen.nl: miljoenen bronnen in historisch context

1 juli 2021
Joshua Friedman
Oorlogsbronnen.nl is een nieuwe website die miljoenen primaire bronnen over de Tweede Wereldoorlog zoals foto’s, ooggetuigenverslagen en documenten, en interactieve artikelen over deze bronnen samenbrengt en inzichtelijk maakt.

Elk beeld uit een historische periode vertelt zijn eigen verhaal, en maakt deel uit van een groter verhaal. Waar heel veel foto’s en verhalen verzameld worden, is het soms moeilijk om enig overzicht te behouden, of te begrijpen hoe zij met elkaar samenhangen: een information overload. Het Netwerk Oorlogsbronnen brengt met Oorlogsbronnen.nl in een interactief plakboek foto’s en verhalen samen, die je in en uit laten zoomen op allerlei aspecten van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, met grote aandacht voor de vervolging van Nederlandse Joden.

Dit brengt minder bekende hoofdstukken uit de geschiedenis tot leven, zoals de ontsnapping van zo’n honderd Nederlandse Joden naar Suriname in 1942 (zie foto boven), en biedt verdieping bij meer bekende gebeurtenissen, zoals de transporten van Westerbork naar vernietigingskampen. Hierbij wordt een grote verzameling foto’s, artikelen en andere bronnen onderverdeeld en op een tijdlijn gezet.

De foto’s, objecten, brieven, administraties, dagboeken, affiches, krantenberichten en filmbeelden die op de site te bekijken zijn, komen uit de verspreide collecties van meer dan 250 archiefinstellingen, musea, herinneringscentra en bibliotheken in binnen- en buitenland. Oorlogsbronnen.nl is in het leven geroepen door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Mondriaan Fonds, om in het teken van 4 en 5 mei de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland in leven te houden.

Deel dit artikel