Skip to main content

Kamp Westerbork wint Europese prijs

14 juni 2022
A. Heuvelman

Het Herinneringskamp Westerbork heeft een Europese prijs gewonnen voor de nieuwe tentoonstelling ‘herinnering aan kamp Westerbork’. De expositie laat de verschillende betekenissen zien die het kamp heeft gehad sinds de Tweede Wereldoorlog. Op 8 juli opent het zijn deuren voor bezoekers. De tentoonstellingsmaker Bart Kortholt is vandaag uitgenodigd op een ceremonie van het Europees Erfgoedlabel in Brussel om over de expositie te vertellen.

Op de ceremonie worden verschillende belangrijke of symbolische plekken geëerd vanwege hun betekenis voor de Europese cultuur. Zo ook kamp Westerbork. Door middel van de prijs Call for Support wil de Europese Commissie verschillende meningen en visies stimuleren over Europees Erfgoed.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er in kamp Westerbork zo’n 10.000 Nederlandse en buitenlandse Joden, waaronder Sinti en Roma weggevoerd en zijn er tientallen verzetsstrijders neergeschoten. Daarnaast was het kamp de plek waar duizenden Molukkers twee decennia ‘tijdelijk’ zijn ondergebracht.

Verhalen van zowel daders als slachtoffers
De tentoonstelling ‘De herinnering aan kamp Westerbork’ vertelt hoe we de afgelopen 75 jaar met deze herinneringen aan de oorlog zijn omgegaan. De expositie laat door middel van video’s, audio en virtuele reconstructies de verhalen zien van zowel slachtoffers als daders. Zo vertellen acht Joodse overlevenden over hun oorlogsgeschiedenis. Hierin speelt kamp Westerbork een belangrijke rol.

Een animatie-documentaireserie His Name is My Name laat zien welke plaats de daders van de Tweede Wereldoorlog in onze herinnering hebben. De serie onderzoekt hoe de misdaden van de daders nog steeds weerklinken in onze huidige samenleving. Op 8 juli wordt de documentaire gelanceerd op Instagram en krijgt daarna een plek in kamp Westerbork.

Het aankomende anderhalf jaar komen er nog meer thema’s aan bod. Denk aan archeologie, erfgoed, beeldende kunst en fotografie. Ook gaat de tentoonstelling een gezicht geven aan de verhalen van de Roma, Sinti en Molukse gemeenschap door middel van theatervoorstellingen, prestaties en lezingen. Op de website is het complete programma te vinden.

Westerbork als Europees erfgoed
Sinds 2013 draagt kamp Westerbork het Europees Erfgoedlabel ofwel het European Heritage Label. Dit is een initiatief van de Europese Unie. Alle erfgoedwebsites, gebouwen, documenten, musea of monumenten die in Europa een belangrijke of symbolische rol hebben gespeeld, krijgen deze erkenning. Zo wil de Europese Unie het bewustzijn van jongeren vergroten over ‘plaatsen van herinneringen’ en Europese burgers meer inzicht geven over het huidige Europa en zijn gemeenschappelijk cultureel erfgoed.

De tentoonstelling is van 8 juli tot en met 23 november te zien in kamp Westerbork.

Deel dit artikel