Skip to main content

Fred Menko schrijft boek over ondergang familie tijdens oorlog

15 juni 2022
A. Heuvelman

Fred Menko kwam uit een Joods gezin met veertien kinderen en was na de Tweede Wereldoorlog de enige overlevende in zijn generatie. Na 75 jaar besloot hij een zoektocht te startten naar zijn familiegeschiedenis en schreef hier een boek over. Op die manier wil hij zijn familie een gezicht geven. Op zondag 10 juli geeft hij een lezing over zijn boek in Amsterdam.

Zijn boek ‘veertien kinderen’ vertelt een onthutsend verhaal van de ondergang van zijn familie in de Tweede Wereldoorlog. De schrijver gebruikt zijn grootvader Nathan Menko als uitgangspunt. Grootvader Menko kreeg samen met zijn vrouw Mietje Leek veertien kinderen, waarvan alleen de opa van de schrijver de oorlog overleefde. Twee van zijn broers stierven een natuurlijke dood. Alle andere broers en zussen en vele aangetrouwde familieleden en nakomelingen werden vermoord door de nazi’s. Meestal bleef er niets meer van hen over dan een naam.  

Er werd door Menko’s ouders maar weinig over de oorlog gesproken. Toch voelde hij dat de sporen ervan nog zijn leven bepaalden. Een overzicht wat er precies met zijn familie gebeurd was, had hij niet. Daarom startte hij een zoektocht naar alle verdwenen familienamen en gaf hij ze, waar mogelijk, een gezicht. Het boek kan ook wel gezien worden als een soort oorlogsdocument. De schrijver tekende jaartallen, data van transport, baraknummers in Westerbork en waar mogelijk de vermoedelijke sterfdata in kampen, zoals Auschwitz of Sobibor op.

Leven weer opbouwen
Fred Menko werd midden in de babyboom en dus na de oorlog in Enschede geboren. Hij was de jongste van twee broers. Menko studeerde Geneeskunde in Groningen en werd internist in Leiden en klinisch geneticus in Amsterdam. Zijn vader had een kledingzaak en zijn moeder was pianiste. Zij overleefde de oorlog door onder te duiken en bouwden een nieuw leven op. Ook zijn opa, die één van de veertien kinderen was, pakte de draad weer op.  

De lezing zal plaatsvinden op 10 juli om 15:00 in de Amsterdamse boekhandel in Amsterdam. Entreekosten hiervoor zijn 2,50,-. U kunt u hiervoor aanmelden tot 3 juli bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na de lezing en een korte film die bij elkaar een uur zullen duren, is er gelegenheid om met de schrijver van gedachten te wisselen.

 

Deel dit artikel