Duitse Holocaustontkenner de cel in

4 april 2022
J. Hummelen

'Niet te oud', zo oordeelde de Duitse rechter. Ondanks dat Ursula Haverbeck maar liefst 93 jaar is, draait ze toch de bak in. Eerder werd Haverbeck al veroordeeld en nu heeft ze ook het hoger beroep verloren. Ze krijgt nu weer een halfjaar celstraf. Haverbeck leerde niets van de twee jaar dat zij eerder moest zitten, voor eenzelfde vergrijp.

De 'nazi-oma', zoals Haverbeck door critici ook wel wordt genoemd, ontkent dat er miljoenen Joden werden vermoord tijdens de Shoah. Zo stelt Haverbeck dat Auschwitz geen concentratiekamp was, waar miljoenen mensen werden vermoord, maar noemt ze het liever een 'werkkamp'. 

De rechter hield rekening met haar leeftijd, maar vond het ook opvallend dat Haverbeck geen berouw toonde. De rechter vond het laakbaar dat haar lezing van de geschiedenis 'mijlenver afligt van de realiteit'. Haverbeck, wiens man voor de nazi's werkte, noemt zich een 'onderzoeker'. "Ik stel alleen maar vragen!" is haar verdediging. De rechter vindt haar geen onderzoeker. "U verspreidt geen kennis, maar vergif."

Een bekend overlevingsmechanisme, ook wel 'copingmechanisme' genoemd, is het ontkennen en vergeten of vervormen van de eigen daden of de daden van personen waar iemand zich mee identificeert. Het is goed mogelijk dat Haverbeck zich inderdaad niet bewust is van het feit dat zij de geschiedenis probeert te verdraaiien om zichzelf minder als 'dader' te zien.

Deel dit artikel