Belgische verzetsheldin op 100-jarige leeftijd overleden

8 juni 2022
R. Brentjens

Op 31 mei 2022 is de Belgische verzetsstrijdster Andrée Geulen-Herscovici overleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft zij zo’n 2000 Joodse kinderen gered door onderduikadressen te regelen in Vlaams-Brabant en de Limburgse Kempen. Geulen-Herscovici werd 100 jaar oud.

Als gevolg van de ingevoerde discriminerende wetgeving door de nazi’s besloot de jonge Brusselse lerares Geulen, in 1942, om zich aan te sluiten bij het verzet. Ook werd zij lid van het Joods Verdedigingscomité. Zij had verschillende redenen om lid te worden. Zo vond zij het verschrikkelijk dat Joodse kinderen een gele ster op school moesten dragen. Bovendien merkte zij dat klassen steeds leger werden en dat leerlingen en hun ouders werden gearresteerd en weggevoerd.

Regelen van onderduikadressen
Bij het verzet ontmoette zij de Joodse activiste Ida Sterno, die dringend op zoek was naar niet-Joodse mensen om haar te helpen bij haar verzetsactiviteiten. Geulen-Herscovici had hierin verschillende taken. Zij benaderde Joodse gezinnen met het doel om hen te overtuigen hun kinderen te laten onderduiken. Vaak werden deze kinderen ondergebracht bij christelijke families, maar ook kloosters waren bereid om hen op te vangen. Ook verplaatste zij kinderen tussen de verschillende onderduikadressen. Omdat ouders niet wisten waar hun kinderen werden ondergebracht, hield de verzetsgroep een gecodeerd register bij. Hierin werden de geboortenamen en de onderduikadressen genoteerd zodat de kinderen na de oorlog met hun families herenigd konden worden. Het herenigen van de kinderen met hun ouders was haar belangrijkste taak, na de oorlog. Dit was een lastige kwestie omdat veel ouders de oorlog niet hadden overleefd.

Voor haar dappere werk heeft Geulen-Herscovici meerdere onderscheidingen ontvangen. Zo is zij, in 1989, door het Israelische Holocaust Herdenkingscentrum Yad Vashem erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren voor haar inspanningen. Deze erkenning wordt alleen verleend aan personen waarvan is vastgesteld dat zij hun leven hebben gewaagd voor Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast kreeg zij, in 2007, het ereburgerschap van Israel toegekend tijdens een ceremonie op Yad Vashem.

Deel dit artikel