Skip to main content

Auschwitz, ons verhaal: documentaire met lesbrief voor in de klas

15 mei 2023

In deze documentaire over Auschwitz, spreken getuigen uit Nederland en België over hun ervaringen tijdens de jaren 1941-1945.

Aan het woord zijn zes mensen die één ding gemeen hebben; zij werden als jood naar Auschwitz gedeporteerd en vertellen het na. Het is hun persoonlijke oorlogsgeschiedenis waarin zij de ontmenselijking in de concentratiekampen heel persoonlijk over weten te brengen. Elke persoon reageert er immers anders op.

foto_1.png

Door de documentaire van 39 minuten met de lesbrief in te zetten, ben je als docent in staat om de abstractie van de begrippen holocaust, ontmenselijking, Auschwitz en vernietigingskamp concreter te maken. Je kunt de documentaire in de klas vertonen (van groep 8 t/m eindexamenkandidaten). Het lespakket bestaat naast de documentaire uit een informatiepakket met achtergrondinformatie en lesopdrachten op diverse niveaus. Je streamt de documentaire en print zelf de benodigde opdrachten. Het advies is een blokuur (90 tot 100 min.) te gebruiken.

De documentaire “Auschwitz, ons verhaal” laat de overlevenden hun persoonlijke verhaal vertellen alsof ze recht tegenover je zitten. Hoe blijf je mens en waar putten zij kracht uit?

foto_2.png

De documentaire en het lespakket zijn voor scholen gratis verkrijgbaar via de website https://smolinski.nl/wp/op-school/, met ondertiteling in het Engels, Frans of Duits ook beschikbaar. Het bijbehorende lesmateriaal, inclusief een handleiding voor de docent, is ontwikkeld voor het vmbo, de havo en het vwo.

Meer informatie over de Smolinski Foundation en haar collectie interviews is te vinden op de website: www.smolinski.nl.


logo.png

www.smolinski.nl
logo_2.jpg          

www.auschwitz.be            

Deel dit artikel