Skip to main content

Yad Vashem Symposium; Herdenken = Niet Vergeten

In 1953 werd door het Israëlische Parlement, de Knesset, het instituut Yad Vashem opgericht, om de Holocaust in al zijn facetten vast te leggen. Yad Vashem is een onderzoekscentrum dat studie verricht naar zowel de oorzaken als de gevolgen van de Jodenvervolging in Europa voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien is Yad Vashem een monument ter herinnering aan de miljoenen Joodse slachtoffers van de Holocaust.

De Staat Israel stelt zich middels Yad Vashem ook tot taak om niet-joodse mannen en vrouwen te eren, die met inzet van eigen leven en dat van hun huisgenoten, Joden hebben gered.

Herdenken = niet vergeten!

Dit is het thema van het 3e symposium dat de Stichting Vrienden van Yad Vashem Nederland op Woensdag 15 Mei 2024 gaat organiseren.
Van 13.00 – 18.00 uur zal dit symposium plaatsvinden in de Uilenburger Synagoge, in het hart van de voormalige Amsterdamse Joodse buurt.

Gerenommeerde sprekers zoals prof. Dr. Emile Schrijver, Prof. Dr. Bart Wallet en anderen zullen hun bijdrage leveren over dit symposiumthema. Educatie is zeker voor toekomstige generaties hoog nodig en moet naar onze mening veel meer binnen het onderwijs geïntensiveerd worden.

Dat is dan de reden dat een groot aantal docenten uit het voortgezet en middelbaar onderwijs, uitgenodigd zijn dit symposium bij te wonen.

NU in een steeds gecompliceerd wordende samenleving moeten we NU wijzen op de gevaren van discriminatie en uitsluiting en een halt toeroepen aan het groeiende antisemitisme.

 

 

 

15 mei 2024
Uilenburger Synagoge, Amsterdam
Yad Vashem Symposium; Herdenken = Niet Vergeten
Info
7 februari tot 28 maart
De Uithof, Utrecht
Lezingencyclus Holocaust en Antisemitisme
Info
27 maart 2024
Nationaal Holocaustmuseum, Amsterdam
CIDI’s Holocausteducatie-symposium 2024
Info
27 december 2024 tot 5 januari 2025
Yad Vashem, Israel
Studiereis: ‘Lesgeven over WO2 en de Holocaust’
Info

Deel dit artikel