Skip to main content

Herdenking 80 jaar na Sobibor

Op 1 juni organiseert Stichting Sobibor voor de tweede keer een herdenking bij het mooie monument aan het Vondelpark (ingang van Eeghenstraat- Amsterdam). Dit jaar wordt de herdenking voorafgegaan door een voorstelling uit ‘Sjiwwe voor Sobibor’. Neem uw (klein)kinderen mee naar deze herdenking. Zij zullen dit zeker waarderen! Aanvang 16.00 uur.

Sjiwwe voor Sobibor

Foto: Sake Elzinga

Op 23 maart vond de eerste voorstelling plaats van Sjiwwe voor Sobibor. In barak 56 op het kampterrein van Westerbork nodigden zeven jongeren ons, het publiek, uit voor hun cabaretavond. Langzamerhand veranderde de sfeer en werd het vertrek naar het onbekende Oosten onderwerp van hun toneelspel. De ‘bevroren’ afscheidsgroet symboliseerde op angstaanjagende manier het vertrek van hen die nooit meer terug zouden keren. 

Deze nieuwe manier van herdenken in woord en beeld, uitgevoerd door jonge mensen, raakt je diep. Het laat bovendien zien dat herdenken niet iets is waarbij we alleen maar stilstaan bij het verleden. Het laat je voelen en dat is wat aanspreekt. De voorstelling kreeg lovende kritieken in verschillende dagbladen.

Roestvrij theater speelt deze voorstellingen in samenwerking met Theater na de Dam, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Stichting Sobibor.

Op 1 juni spelen ze in het Vondelpark voorafgaand aan de herdenking daar en op 4 juni spelen ze in Nationaal Monument Kamp Vught na afloop van de herdenking van de Kindertransporten.

Deel dit artikel