Symposium over de redding van kinderen uit de crèche
Het Verzetsmuseum en uitgeverij Amphora Books organiseren op donderdag 22 juni 2023 een symposium. Tijdens het symposium wordt er door diverse sprekers uitgebreid ingegaan op de redding van 500 tot 800 kinderen uit de Joodse crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Deze schouwburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als verzamelplaats waar Joden werden vastgehouden voordat zij gedeporteerd werden naar doorgangskampen zoals kamp Westerbork. Alle kinderen tot 13 jaar werden bij aankomst van hun ouders gescheiden en werden naar de crèche tegenover de schouwburg gebracht. In de crèche zette directrice Henriëtte Pimentel, samen met de beheerder van de schouwburg Walter Süskind en de administrateur Felix Halverstad een plan op om kinderen te laten onderduiken, waarmee zij gered konden worden van deportatie. Een aantal kinderverzorgsters uit de crèche speelden daarbij een belangrijke rol. Tijdens het symposium komt een aantal van deze kinderen aan het woord.
Programma:
• Welkom door Harry Mock, uitgever van Amphora Books • Esther Shaya, auteur en onderzoeker, vertelt hoe Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, deze tot een moderne instelling maakte en hoe zij- toen haar crèche voorportaal van deportatie werd- met Walter Süskind en Felix Halverstad het plan uitwerkte om aan haar zorg toevertrouwde kinderen te laten onderduiken. Esther Shaya is samen met Frank Hemminga auteur van de biografie Wacht maar, het veelbewogen leven van Henriette Pimentel. Eerder schreef Shaya ook Harry & Sieny, Overleven in verzet en liefde over de kinderverzorgster Sieny Kattenburg en haar man Harry Cohen.
• Esther Göbel vertelt over de specifieke, vaak emotioneel belastende rol, die de door Henriëtte Pimentel ingeschakelde jonge kinderverzorgsters als Betty Oudkerk en Sieny Kattenburg, in de aanloop naar de onderduik vervulden. Ook Göbel interviewde direct betrokkenen en schreef op basis van historisch onderzoek samen met Henk Meulenbeld Betty, Een kinderverzorgster in verzet.
• Harry Mock over de dochters van David Cohen; Virrie en Miriam. Virrie werd directrice van de crèche na de deportatie van Henriëtte Pimentel in juli 1943. Zij zette het verzetswerk in haar geest voort tot de crèche eind september 1943 gesloten werd. Miriam was hoofd van de babyzaal en smokkelde er baby’s weg.
• Bert Jan Flim, auteur en historicus, gaat in op de diverse routes, organisaties en personen rond de feitelijke onderduik van de crèchekinderen; hij deed jarenlang grondig onderzoek en legde zijn bevindingen vast in Onder de klok, georganiseerde hulp aan joodse kinderen en Het grote kinderspel, Hoe verzetsgroep NV honderden joodse kinderen liet onderduiken en is momenteel bezig met een groot onderzoek naar de voogdijdossiers van de oorlogspleegkinderen (OPK).
• Astrid Sy is historicus en presentator en is auteur van het boek Noem geen namen, over het redden van kinderen uit de crèche door Joodse en niet-Joodse verzetsmensen. Astrid zal in gesprek gaan met Rosie Colthof (91) en Max Arian (83), beide kinderen uit de crèche. Rosie was twaalf toen zij door verzetsgroep NV werd meegenomen op reis naar Limburg. Max Arian was een peuter toen hij mee werd genomen naar Heerlen.
• Frank Hemminga, auteur en onderzoeker, gaat in gesprek met Lies Peperwortel (83), een van de vele direct betrokkene die hij tijdens zijn grondige onderzoek naar de crèche sprak. Lies zal haar herinneringen vanuit kind-perspectief delen. De moeder van Frank Hemminga werkte als niet-Joodse kinderverzorgster onder Henriëtte Pimentel en liet een fotoalbum over die tijd en een brief van haar ‘Directrice’ na.
Donderdag 22 juni 2023. Aanvang 15.00 uur; inloop 14.30 uur. Duur programma: Tot 17.30 uur. Kopje koffie/thee inbegrepen bij de prijs, evenals het boek Harry & Sieny, Overleven in verzet en liefde. Toegang: € 25 of € 15 voor Vrienden Verzetsmuseum, en houders van Museumkaart en Stadspas.
Kaarten reserveren kan via het Verzetsmuseum, www.verzetsmuseum.org. Er is plaats voor 100 mensen.
Pers kan zich melden bij Esther Brandt,