Algemeen

AFGELAST: Lezing van Sandra Rosenfeld-Katz

Datum weergave: 8 juni 2022
Datum sortering: 08-06-2022
Categorie / Plaats: Den Haag

[DEZE LEZING IS AFGELAST!]

U bent van harte uitgenodigd om op woensdagavond 8 juni in Den Haag de lezing van Sandra Rosenfeld-Katz bij te wonen over:

Kunst ten tijde van de Holocaust

Tijdens de Holocaust werd er, ondanks de moeilijke omstandigheden waaronder mensen leefden, een aanzienlijke hoeveelheid kunst gecreëerd. Het grootste deel van deze kunst werd in het geheim gemaakt, tegen de bevelen van de nazi's in, onder de dreiging van marteling en executie als de makers werden ontdekt.

Sandra Rosenfeld-Katz heeft het grootste deel van haar professionele leven op het gebied van onderwijs en kunst gewerkt. Ze werkte in verschillende musea in Mexico en Israel. Rosenfeld-Katz is sinds 2010 werkzaam het Holocaustinstituut Yad Vashem te Jeruzalem. Hier is zij o.a. verantwoordelijk voor het ontwikkelen en produceren van online lesmateriaal, getuigenfilms en video’s over uiteenlopende onderwerpen, waaronder Holocaustkunst.

Rosenfeld-Katz zal zich in haar lezing focussen op schilderijen en tekeningen die tussen 1933 en 1945 door Joden zijn gemaakt. Ook zal zij een nadruk leggen op het leven van deze kunstenaars en de context waarin zij leefden. Op deze manier kunnen wij de betekenis achter het werk, maar ook de waarde ervan beter begrijpen.
flyer lezing rosenfeld


Wij kijken ernaar uit om u te verwelkomen bij deze kunsthistorische lezing, en hopen er een leerzame en meeslepende avond van te maken!  

Nog even alles op een rijtje:
Wanneer: woensdag 8 juni 2022
Tijd: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
Waar: CIDI Rabinzaal
Kosten: Gratis
Aanmelden verplicht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (o.v.v. uw naam en de namen van uw eventuele gasten)

Verdiepingsreis Stichting Sobibor

Toevoegen aan de agenda: Ja
Datum weergave: 17 t/m 24 september 2022
Datum sortering: 17-09-2022
Categorie / Plaats: Lublin, Polen

Jaarlijkse organiseert Stichting Sobibor een verdiepingsreis naar de voormalige doorgangsgetto’s en vernietigingskampen van Aktion Reinhard. De reis bevat excursies naar Belzec, Sobibor, Treblinka en Majdanek en de voormalige Joodse shtetls Izbica, Wlodawa en Piaski.

Organisatie

Deze verdiepingsreis wordt georganiseerd door Stichting Sobibor. De voertaal is Engels. De rondleidingen worden gegeven in het Engels en Duits. Basiskennis van deze talen is wenselijk.

Deelnemers

Ieder jaar nemen rond de 20 personen deel aan de reis. De achtergrond van de deelnemers varieert enorm: nabestaanden, studenten, beleidsmakers, journalisten, medewerkers van musea en herinneringscentra of gewoon geïnteresseerden. Ook voor docenten is deze reis interessant, speciaal voor hen gelden interessante  condities, zie hiervoor het docentenprogramma.

Bezocht worden de voormalige vernietigingskampen Belzec, Sobibor en Treblinka, alsmede het concentratie- annex vernietigingskamp Majdanek. Verder reizen we naar Izbica, Wlodawa en Piaski, plaatsen waar zogenaamde doorgangsgetto’s gevestigd waren. Ook brengen wij een bezoek aan het voormalige werkkamp Alter Flughafen in LublinOok worden er een aantal Joodse begraafplaatsen en synagoges bezocht.

Gedurende de week kunnen de deelnemers onderling discussiëren over de rol en vorm van herdenken in de verschillende landen van hun herkomst.

Reisinformatie

  • Vertrek en aankomst 2022: 17 t/m 24 september 2022.
  • Heen en terugreis per vliegtuig (Amsterdam – Warschau – Amsterdam), vanuit Warschau per bus naar Lublin.
  • De standplaats is Lublin, waar in een klooster wordt gelogeerd. Inschrijving gebeurt op basis van tweepersoonskamers. Alleenstaande reizigers, in de praktijk het merendeel van de deelnemers, krijgen dus een kamergenoot toebedeeld.
  • De kosten bedragen 875 euro. Voor HBO en WO studenten geldt een gereduceerd tarief van 650 euro. Bij het genoemde bedrag zijn inbegrepen: de reiskosten en de verblijfskosten in het klooster, busvervoer van en naar alle locaties, en de ochtend- en avondmaaltijden in het klooster.
  • Het is beperkt mogelijk om tegen meerkosten van 110 euro een eenpersoonskamer te boeken.
  • Een reis- en/of annuleringsverzekering dient zelf afgesloten te worden.
  • Voorafgaand aan de reis zal er een kennismakingsbijeenkomst plaatsvinden in Amsterdam.

Meer weten? Zie hier de website met extra informatie en het docentenprogramma of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanvragen inlog voor het Extranet

Goed onderwijs is een voorwaarde voor het in stand houden van de nagedachtenis aan de Holocaust. CIDI zet zich daarom in voor gedegen onderwijs voor de volgende generaties. 

Deze website biedt talloze links naar lesmateriaal, verdiepingsmateriaal, informatie over seminars en een overzicht van onderzoekwebsites, musea, films en documentaires. Voor de alumni van onze studiereizen naar Yad Vashem en andere geïnteresseerde docenten, is er een gedeelte van de website waarvoor men moet inloggen. In dit zogeheten Extanet, kunnen gebruikers  lesmateriaal en andere informatie met elkaar uitwisselen en elkaar op de hoogte te houden van handige tips en ideeën. Docenten kunnen elkaar ook informeren over lokale initiatieven op het gebied van Holocaustonderwijs.

In dit Extranet is er de mogelijkheid om zelf, op gemakkelijke wijze, nieuwsberichten en lesmateriaal te schrijven en te delen. Indien nodig kunnen daar ook reacties onder worden gezet. Daarnaast kunnen evenementen worden gedeeld in de Extranet-agenda, die alleen zichtbaar is voor gebruikers van het Extranet.

Alle informatie die via dit portaal gedeeld wordt is afgeschermd en alleen leesbaar voor anderen die kunnen inloggen. Wilt u graag een inlogcode ontvangen voor het extranet? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met onderwerp 'inlog holocausteducatie'.

Antisemitisme en de Holocaust

“The Holocaust (Shoah) fundamentally challenged the foundations of civilization. The unprecedented character of the Holocaust will always hold universal meaning.” – Artikel 1 van de Stockholm Declaration van de IHRA.
 Verder lezen?