Algemeen

Tentoonstelling over 'de fotograaf van Westerbork'

Toevoegen aan de agenda: Ja
Datum weergave: 31 maart 2023
Datum sortering: 31-03-2023
Categorie / Plaats: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Fotograaf Sake Elzinga opent op 31 maart zijn tentoonstelling ‘De Fotograaf van kamp Westerbork’ in het museum van Kamp Westerbork. Met de tentoonstelling brengt Elzinga een ode aan ‘kampfotograaf’ Rudolf Breslauer, die van 1942 tot 1944 gevangen zat in kamp Westerbork. De filmbeelden die Breslauer in 1944 maakte in opdracht van kampcommandant Gemmeker gingen na de oorlog de hele wereld over als ‘de Westerborkfilm’. Wat weinig mensen weten is dat de maker van wereldberoemde ‘Westerborkfilm’ fotograaf was van beroep. Tijdens zijn gevangenschap in kamp Westerbork maakte Breslauer fotoreportages in opdracht van kampcommandant Gemmeker, maar ook vrij werk. Sake Elzinga ging op zoek naar de fotograaf achter de filmbeelden.

Vanaf de opening van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in 1983 is internationaal gelauwerd fotograaf Sake Elzinga aanwezig bij bijna alle belangrijke gebeurtenissen, herdenkingen en tentoonstellingen. Eerst als fotojournalist, naar verloop van tijd als vaste fotograaf. Hij legt door zijn werk de geschiedenis van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork visueel vast.

Voorbij het prikkeldraad
Tijdens zijn werk voor het Herinneringscentrum ziet Sake Elzinga bijzondere dingen. Enkele jaren geleden stuitte hij op een map met historische foto’s van de natuur rondom kamp Westerbork, portretten van dieren en het werken op het land. De foto’s zijn gemaakt door kampgevangene Rudolf Breslauer. Elzinga herkende de taferelen in zijn eigen werk en werd geraakt door Breslauer die ondanks zijn gevangenschap aandacht had voor de schoonheid van de natuur en het alledaagse.

Het is het begin van een zoektocht naar de fotograaf met wiens werk Sake Elzinga zich zo verbonden voelt. Hoe heeft hij gewerkt? Wat heeft hij gezien en wat heeft hem geïnspireerd of geraakt?
 
Op 12 april 2023 is het 40 jaar geleden dat het museum van Kamp Westerbork haar deuren opende voor publiek. Precies op dat moment is de tentoonstelling van Sake Elzinga, dé fotograaf van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork’ te zien met een overzicht van die 40 jaar in foto’s.
 
De tentoonstelling De Fotograaf van kamp Westerbork is onderdeel van het themajaar De Herinnering aan kamp Westerbork. De expositie gaat over de vele betekenissen die in de afgelopen 78 jaar aan de historische plek zijn gegeven en belicht deze vanuit verschillende perspectieven met hulp van gastconservatoren. Sake Elzinga is de vijfde van acht gastconservatoren. 

 

Jom Hasjoa Herdenking 2023 in Portugese Synagoge

Toevoegen aan de agenda: Ja
Datum weergave: 18 april 2023
Datum sortering: 18-04-2023
Categorie / Plaats: Amsterdam, Nederland

Op dinsdag 18 april 2023 (27 Nisan 5783 in de Hebreeuwse kalender) herdenkt de Joodse gemeenschap in Nederland gezamenlijk familie, vrienden en andere dierbaren die tijdens de Sjoa (Holocaust) werden vermoord. De herdenking wordt gehouden namens 34 Joodse organisaties in Nederland.

De plechtigheid begint om 19:00 uur. De Portugese Synagoge is vanaf 18.15 uur toegankelijk.

Deze herdenking wordt al vanaf 1946 georganiseerd en vindt sinds 1966 plaats in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. In verband met de bouwwerkzaamheden in de Hollandsche Schouwburg ten behoeve van het Nationaal Holocaustmuseum wordt de herdenking ook dit jaar gehouden in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein in Amsterdam.

Het Organisatiecomité Jom Hasjoa en het Joods Cultureel Kwartier tekenen samen voor de organisatie.

Programma
Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam, houdt een korte toespraak. Ook de Ambassadeur van Israël, Modi Ephraim spreekt, evenals vertegenwoordigers van de generatie van Sjoa-overlevenden, mevrouw Tamar Walma-de Vries, en van de jongere Joodse generatie, Michael Vis. Leerlingen van de Joodse basisschool Rosj Pina zullen kaarsen ontsteken ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

De altijd gewaardeerde bijdrage van rabbijn dr. Awraham Rosenberg is vanzelfsprekend; hij reciteert het Jizkor en Kaddisjgebed. Daniel ten Brink zal het Partizanenlied ten gehore brengen. David Simon, die al vele jaren de presentatie van deze herdenking voor zijn rekening neemt, zal ook nu weer de ceremonie leiden.

AFGELAST: Lezing van Sandra Rosenfeld-Katz

Datum weergave: 8 juni 2022
Datum sortering: 08-06-2022
Categorie / Plaats: Den Haag

[DEZE LEZING IS AFGELAST!]

U bent van harte uitgenodigd om op woensdagavond 8 juni in Den Haag de lezing van Sandra Rosenfeld-Katz bij te wonen over:

Kunst ten tijde van de Holocaust

Tijdens de Holocaust werd er, ondanks de moeilijke omstandigheden waaronder mensen leefden, een aanzienlijke hoeveelheid kunst gecreëerd. Het grootste deel van deze kunst werd in het geheim gemaakt, tegen de bevelen van de nazi's in, onder de dreiging van marteling en executie als de makers werden ontdekt.

Sandra Rosenfeld-Katz heeft het grootste deel van haar professionele leven op het gebied van onderwijs en kunst gewerkt. Ze werkte in verschillende musea in Mexico en Israel. Rosenfeld-Katz is sinds 2010 werkzaam het Holocaustinstituut Yad Vashem te Jeruzalem. Hier is zij o.a. verantwoordelijk voor het ontwikkelen en produceren van online lesmateriaal, getuigenfilms en video’s over uiteenlopende onderwerpen, waaronder Holocaustkunst.

Rosenfeld-Katz zal zich in haar lezing focussen op schilderijen en tekeningen die tussen 1933 en 1945 door Joden zijn gemaakt. Ook zal zij een nadruk leggen op het leven van deze kunstenaars en de context waarin zij leefden. Op deze manier kunnen wij de betekenis achter het werk, maar ook de waarde ervan beter begrijpen.
flyer lezing rosenfeld


Wij kijken ernaar uit om u te verwelkomen bij deze kunsthistorische lezing, en hopen er een leerzame en meeslepende avond van te maken!  

Nog even alles op een rijtje:
Wanneer: woensdag 8 juni 2022
Tijd: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
Waar: CIDI Rabinzaal
Kosten: Gratis
Aanmelden verplicht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (o.v.v. uw naam en de namen van uw eventuele gasten)

Verdiepingsreis Stichting Sobibor

Toevoegen aan de agenda: Ja
Datum weergave: 16 t/m 23 september 2023
Datum sortering: 16-09-2023
Categorie / Plaats: Lublin, Polen

Jaarlijkse organiseert Stichting Sobibor een verdiepingsreis naar de voormalige doorgangsgetto’s en vernietigingskampen van Aktion Reinhard. De reis bevat excursies naar Belzec, Sobibor, Treblinka, Trawniki en Majdanek en de voormalige Joodse shtetls Izbica, Wlodawa en Piaski.

Organisatie

Deze verdiepingsreis wordt georganiseerd door Stichting Sobibor. De voertaal is Nederlands.

Deelnemers

Ieder jaar nemen rond de 20 personen deel aan de reis. De achtergrond van de deelnemers varieert enorm: nabestaanden, studenten, docenten, beleidsmakers, journalisten, medewerkers van musea en herinneringscentra of gewoon geïnteresseerden. Met name voor docenten is deze reis interessant, speciaal voor hen gelden interessante  condities, zie hiervoor het docentenprogramma.

Tijdens de studiereis wordt op historische plaatsen de Holocaust in beeld gebracht, zowel vanuit het perspectief van de slachtoffers als dat van de daders en omstanders. Bezocht worden de voormalige vernietigingskampen Belzec, Sobibor en Treblinka, alsmede het concentratie-/ vernietigingskamp Majdanek en Trawniki. Verder reizen we naar Izbica, Wlodawa en Piaski, plaatsen waar gedurende de periode van Aktion Reinhard zogenaamde doorgangsgetto’s gevestigd waren. Ook brengen wij een bezoek aan het voormalige werkkamp Alter Flughafen in Lublin, aan de Joodse getto’s en aan de wijk waar de daders woonden en werkten.

Een tweede thema van de reis is de omgang met Joods cultureel erfgoed na 1945. In dit kader bezoeken we een aantal Joodse begraafplaatsen en een synagoge. Tijdens de week besteden we verder aandacht aan wat voorafging aan Aktion Reinhard en verzorgen wij inleidingen en discussieavonden waar we heden en verleden proberen te verbinden.

Reisinformatie

  • Vertrek en aankomst 2023: 16 september t/m 23 september 2023.
  • Heen en terugreis per vliegtuig (Amsterdam – Warschau – Amsterdam), vanuit Warschau per bus naar Lublin.
  • De standplaats is Lublin, waar in een hotel wordt gelogeerd. Inschrijving gebeurt op basis van tweepersoonskamers. Alleenstaande reizigers, in de praktijk het merendeel van de deelnemers, krijgen dus een kamergenoot toebedeeld.
  • De kosten bedragen 995 euro. Voor HBO en WO studenten geldt een gereduceerd tarief van 700 euro. Bij het genoemde bedrag zijn inbegrepen: de reiskosten en de verblijfskosten in het hotel, busvervoer van en naar alle locaties, en de ochtend- en avondmaaltijden in het hotel.
  • Ieder jaar nodigt Stichting Sobibor een aantal middelbare schooldocenten uit om samen met ons deze achtdaagse reis te maken. Aan deze docenten vragen wij slechts een kleine vergoeding van 295 euro.
  • Het is beperkt mogelijk om tegen meerkosten van 125 euro een eenpersoonskamer te boeken.
  • Een reis- en/of annuleringsverzekering dient zelf afgesloten te worden.
  • Voorafgaand aan de reis zal er een kennismakingsbijeenkomst plaatsvinden.
  • Enkele maanden na de reis zal er een terugkomdag plaatsvinden.
  • Voor aanvullende informatie of aanmelding: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wilt u persoonlijk op de hoogte gehouden worden van de Verdiepingsreis van 2023? Neem dan contact met ons op.

Meer weten? Zie hier de website met extra informatie en het docentenprogramma of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.