Woonden er Joden in jouw buurt?
Voor veel Joden stopte het leed niet, toen de oorlog voorbij was. Een van de pijnlijke dingen waar zij bij terugkomst mee te maken kregen was dat hun huizen waren onteigend en doorverkocht. Pointer pakte de zogenaamde ‘Verkaufsbücher’ erbij om een overzicht te maken wat ook voor uw leerlingen dichtbij kan komen.
Toen de Duitsers Nederland bezette en middels razzia’s Joden uit hun huizen haalden, bleef dat kostbare vastgoed niet zonder eigenaar. Eerst zorgden de Duitsers ervoor dat het huis niet meer toebehoorde aan de Joodse eigenaren, waarna het werd doorverkocht. Dat hielden de Duitsers nauwgezet bij, zodat we nu weten waar die huizen stonden.
Van de ruim 7000 panden die in dat ‘Verkaufsbücher’ stonden, konden de capabele onderzoekers van Pointer van wel 5000 huizen de exacte locatie achterhalen. Zo kunnen leerlingen hun eigen woonplaats en zelfs hun straat opzoeken, om te kijken of daar de littekens van de Tweede Wereldoorlog nog te zien zijn.
Laat uw leerlingen een rondneuzen op deze kaart, maar zet hen ook gericht aan het werk. Waar woonden de meeste Joden? Woonden de Joden verspreid over Nederland of juist niet? Woonden Joden in het centrum of juist daarbuiten? Hoe zit het in jouw woonplaats? Weet je misschien een huis op te zoeken dat je kent? Weten de bewoners van dat huis van het verleden? Hoe gaan ze daarmee om? Waren de huizen van Joden veel waard, toen? En nu? Wat moet er volgens jou nu gebeuren?
Het overzicht van het hele project vind je hier.
De complete dataset vind je hier.