Nuremberg - radioserie van de BBC over de Neurenberg-processen

25 oktober 2021
J. Friedmann
75 jaar geleden waren de processen van Neurenberg in volle gang. BBC-radioserie Nuremberg vertelt in acht delen het verhaal van het 'grootste proces aller tijden', volgens een van de rechters zelf, waarbij honderden oorlogsmisdadigers van het naziregime na de Tweede Wereldoorlog berecht werden.

De achtdelige serie, geschreven door Jonathan Myerson, begint met de arrestatie van nazikopstukken als Herman Göring, Rudolf Hess en Karl Dönitz, en hun opsluiting in een geïmproviseerde gevangenis in Luxemburg. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de mensen die het proces mogelijk maakten: een tolk, een psycholoog, een griffier en anderen. De rollen worden gespeeld door een sterrencast, waaronder Natalie Dormer (Game of Thrones) en Ed Stoppard (The Pianist).

Nuremberg is vanaf vrijdag 27 augustus live te luisteren op BBC Radio 4 om 15:15 uur Nederlandse tijd, waarna elke aflevering op de website van Radio 4 terug te luisteren is. De serie is na 27 augustus ook te luisteren als zestiendelige podast met toegevoegde historische achtergrondinformatie op BBC Sounds.

Deel dit artikel