Skip to main content

Kunstenaar schrijft alle namen van weggevoerde Nederlanders op

25 oktober 2021
WEBMASTER
Bart Domburg, een kunstenaar uit Zwolle, heeft op vellen papier alle namen van overleden Joden, Roma, Sinti en andere slachtoffers opgeschreven. Dat is de te lezen op AD.nl. Binnenkort is het kunstwerk te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Eens in de vijf jaar worden bij Kamp Westerbork alle 102.000 namen van Nederlandse slachtoffers opgelezen. Hierdoor raakte Domburg geïnspireerd. Hij wilde de namen opschrijven om beter te kunnen nagaan hoeveel mensen dat wel niet zijn: "Ik vroeg me af hoeveel mensen dat waren. Hoe kun je die hoeveelheid bevatten? Toen ben ik ze gaan opschrijven." Eerder schreef Domburg al alle adressen op van Amsterdamse slachtoffers van de nazi's: "Het waren er zo'n 13.000. Je maakt zo'n klinisch getal zichtbaar. Het waren vaak hele straten en huisnummers achter elkaar, één, twee en drie hoog. Wat moeten die straten donker zijn geweest."

Vanaf 27 januari, de dag van de Nationale Holocaustherdenking, zal het werk te zien zijn bij Kamp Westerbork. Meer informatie over de tentoonstelling hier.

Deel dit artikel