Skip to main content

Wannsee - een hoorspel

1 mei 2020
WEBMASTER

Het lot van zes miljoen joden werd beslist tijdens één vergadering van nog geen twee uur. Op 4 mei, direct na de Dodenherdenking, verschijnt er een hoorspel over. KONVOOI, een jong theatercollectief onder het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers, maakt een reconstructie van deze historische vergadering aan de hand van bestaande notulen in Wannsee – een hoorspel: Het gevaar van denken zonder ethiek. Een audiovoorstelling over de kracht van woorden, en hoe die hele bevolkingsgroepen kunnen ontmenselijken. 

De Wannseeconferentie was een bijeenkomst op 20 januari 1942 van vijftien nazi-ambtenaren over wat zij ‘het Joodse vraagstuk’ noemden. Gewetenloos en gevoelloos besloten zij wat er met de Joden van Europa moest gebeuren, en wie er als Jood vervolgd moest worden. Een kopie van de notulen van deze vergadering kwam in 1947 tijdens de Neurenbergprocessen boven water. Genocide werd benaderd en gepland als een juridisch, ambtelijk en logistiek project.

Wannsee is een hoorspel gebaseerd op deze notulen. De tekst vindt u hier, als voorproefje. 

“Behandel ze als demonen, het kwaad, onmenselijke fantasieën
en de wereld zal terecht van ons walgen.
Als je ze wetteloos afslacht, worden ze martelaren
en dat zal hún overwinning zijn.”

Vanaf 4 mei om 20.02 uur, direct na de Nationale Herdenking, is het hoorspel online te beluisteren. Dit kan via de websites van Orkater en Theater Na de Dam, maar is ook te vinden op Spotify of via de podcastapps onder ‘Orkater:podcasts’.

Deel dit artikel