Skip to main content

Vrouwen gedurende de Holocaust

8 maart 2022
L. Smit

Gedurende de Holocaust waren vrouwen net zo goed slachtoffer als mannen en kinderen. Joodse vrouwen werden zelfs als een apart doelwit gezien door de nazi's. Meer dan 2 miljoen vrouwen werden door de nazi's vermoord. De Holocaust had verregaande gevolgen voor het leven van vele vrouwen, Yad Vashem heeft enkelen van hen in de spotlight gezet.

Via deze website worden de verhalen van enkele vrouwen de positie van hen gedurende de Holocaust uitgediept. In de samenleving van de jaren '30-'40 was hun positie in de patriachale samenleving een andere dan die van nu, waardoor vrouwen vooral gezien werden als huisvrouw en moeder. Dit beeld zorgde ook dat de nazi's Joodse vrouwen extra vervolgden en praktisch allen van hen linea recta vermoordden. Duitse mannen die met Joodse vrouwen gingen werden in de jaren '30 al weggezet als 'rassenvervuilers'. Toen de vervolgingen begonnen werden sommige vrouwen gedwongen om de taken die de mannen eerder deden op te pakken. 

De spotlight laat de verschillende rollen van vrouwen gedurende de Holocaust zien: waaronder moeder, partizaan, artiest, vriendin. Via enkele voorbeelden komen verschillende aspecten van het vrouw-zijn gedurende de Holocaust aan bod. Vrouwen als Marta Byk, Genia Judzki, Lina Beresin, Lili Kasticher en Mirjam Waterman krijgen een podium bij Yad Vashem. Hun verhalen geven ons een inkijk in de wereld waarin deze vrouwen toen leefden.

“... De toekomstige historicus zal een passende pagina moeten wijden aan de Joodse vrouw in de oorlog. Ze zal een belangrijke plek in de Joodse geschiedenis innemen vanwege haar moed en standvastigheid. Door haar verdienste zijn duizenden families erin geslaagd de verschrikkingen van die tijd te overwinnen.”
- Emanuel Ringelblum

 

 

Hedy and Dita in a displaced persons’ camp, 1946

Deel dit artikel

6 september 2024
In december staat de studiereis ‘Lesgeven over WO2 en de Holocaust’ aan de International School for Holocaust Education van Yad Vashem in Jeruzalem g…
1 augustus 2024
Kijk de serie The Tattooist of Auschwitz op SkyShowTime en volg Lali Sokolov tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De nieuw…
5 januari 2024
Uitnodiging: Holocausteducatie-symposium 2024 ‘Uitdagingen bij Holocausteducatie’ Woensdag 27 maart 2024 Nationaal Holocaustmuseum te Amsterd…
2 januari 2024
Er bestaat veel zorg over het groeiend antisemitisme in de Nederlandse samenleving. Anno 2023 worden joodse scholen en instellingen o…
1 januari 2024
Graag brengen wij het Simon Wiesenthal platform voor Holocausteducatie onder uw aandacht. Dit platform biedt een overvloed aan onderzoeks-, educatiev…
20 december 2023
Bij het woord ‘Joden’ denken de meeste leerlingen als eerste aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Misschien ook niet heel vreemd, aangezien…
14 augustus 2023
Save the date: van 1 tot 4 juli 2024 vindt de 11e International Conference for Educators in Yad Vashem plaats. Aanmelden kan vanaf 1 november. Zet d…
4 juli 2023
Op 4 juli 1946 vond in de Poolse stad Kielce een grote pogrom plaats, nadat een weggelopen christelijk jongetje beweerde ontvoerd te zijn geweest doo…
4 juli 2023
's Nachts droom ik van vrede is het unieke dagboek van de Rotterdams-Joodse tiener Carry Ulreich (1926-2019), dat zeventig jaar lang vergeten op zol…
3 juli 2023
Van 27 t/m 29 oktober 2023 organiseert Yahad In Unum in samenwerking met het Mémorial van Caen in Frankrijk haar jaarlijkse seminar voor Eu…