Skip to main content

Vrouwen gedurende de Holocaust

8 maart 2022
L. Smit

Gedurende de Holocaust waren vrouwen net zo goed slachtoffer als mannen en kinderen. Joodse vrouwen werden zelfs als een apart doelwit gezien door de nazi's. Meer dan 2 miljoen vrouwen werden door de nazi's vermoord. De Holocaust had verregaande gevolgen voor het leven van vele vrouwen, Yad Vashem heeft enkelen van hen in de spotlight gezet.

Via deze website worden de verhalen van enkele vrouwen de positie van hen gedurende de Holocaust uitgediept. In de samenleving van de jaren '30-'40 was hun positie in de patriachale samenleving een andere dan die van nu, waardoor vrouwen vooral gezien werden als huisvrouw en moeder. Dit beeld zorgde ook dat de nazi's Joodse vrouwen extra vervolgden en praktisch allen van hen linea recta vermoordden. Duitse mannen die met Joodse vrouwen gingen werden in de jaren '30 al weggezet als 'rassenvervuilers'. Toen de vervolgingen begonnen werden sommige vrouwen gedwongen om de taken die de mannen eerder deden op te pakken. 

De spotlight laat de verschillende rollen van vrouwen gedurende de Holocaust zien: waaronder moeder, partizaan, artiest, vriendin. Via enkele voorbeelden komen verschillende aspecten van het vrouw-zijn gedurende de Holocaust aan bod. Vrouwen als Marta Byk, Genia Judzki, Lina Beresin, Lili Kasticher en Mirjam Waterman krijgen een podium bij Yad Vashem. Hun verhalen geven ons een inkijk in de wereld waarin deze vrouwen toen leefden.

“... De toekomstige historicus zal een passende pagina moeten wijden aan de Joodse vrouw in de oorlog. Ze zal een belangrijke plek in de Joodse geschiedenis innemen vanwege haar moed en standvastigheid. Door haar verdienste zijn duizenden families erin geslaagd de verschrikkingen van die tijd te overwinnen.”
- Emanuel Ringelblum

 

 

Hedy and Dita in a displaced persons’ camp, 1946

Deel dit artikel