Skip to main content

Verdwenen Joods Amsterdam: een virtuele rondwandeling

29 juli 2020
J. Friedmann

De Joden Houttuinen in Amsterdam was een straat van de oude Jodenbuurt die gesloopt werd om de IJ-tunnel aan te leggen. In De straat die niet meer bestaat geeft datajournalistiek programma Pointer een rondleiding in dit verdwenen, maar ooit dichtbevolkte stuk Joods Amsterdam.

Slechts weinig van de vele Joden die in dit straatje samengepropt woonden, overleefden de oorlog. Deze virtuele rondwandeling van Pointer vertelt in samenwerking met Joods Amsterdam enkele van hun verhalen, van de boksschool van Ben Bril tot de zuurfabriek van Barend Zwaaf.

Per verdwenen huis, wordt voor zover mogelijk vermeld wie er woonde, en een korte geschiedenis gegeven: ‘Nr. 11: Er is weinig bekend over de bewoners van deze woning. In het Algemeen Handelsblad van 17-12-1914 werd 6.000 kilo ganzenvet aangeboden op dit adres. Tijdens de oorlog is de woning gesloopt.’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog onteigende de Duitse bezetter meer dan 7.000 panden van Joodse eigenaren in Amsterdam. Pointer deed hier onderzoek naar, en brengt de geschiedenis op verschillende manieren in beeld in Vastgoedboeken van de Duitse bezetter.

Van het voormalige straatje op het Amsterdamse eiland Uilenburg is nu nog alleen het zogenaamde Goslerhuisje over, tegenwoordig Café De Sluyswacht. Deze virtuele reconstructie brengt de herinnering aan een verdwenen gemeenschap tot leven, en is een uitstekend beginpunt voor een verdere studie van de bevindingen van Pointer, over hoe de Duitsers massaal eigendom van Joden afpakten, en wie daar ook na de oorlog van profiteerden.

Kijk hier naar een kaart van panden die van Joden onteigend zijn in heel Nederland.

Een virtuele rondleiding van Pointer door de Joden Houttuinen, een verdwenen stuk Joods Amsterdam (Stadsarchief Amsterdam)

Deel dit artikel

6 september 2024
In december staat de studiereis ‘Lesgeven over WO2 en de Holocaust’ aan de International School for Holocaust Education van Yad Vashem in Jeruzalem g…
1 augustus 2024
Kijk de serie The Tattooist of Auschwitz op SkyShowTime en volg Lali Sokolov tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De nieuw…
5 januari 2024
Uitnodiging: Holocausteducatie-symposium 2024 ‘Uitdagingen bij Holocausteducatie’ Woensdag 27 maart 2024 Nationaal Holocaustmuseum te Amsterd…
2 januari 2024
Er bestaat veel zorg over het groeiend antisemitisme in de Nederlandse samenleving. Anno 2023 worden joodse scholen en instellingen o…
1 januari 2024
Graag brengen wij het Simon Wiesenthal platform voor Holocausteducatie onder uw aandacht. Dit platform biedt een overvloed aan onderzoeks-, educatiev…
20 december 2023
Bij het woord ‘Joden’ denken de meeste leerlingen als eerste aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Misschien ook niet heel vreemd, aangezien…
14 augustus 2023
Save the date: van 1 tot 4 juli 2024 vindt de 11e International Conference for Educators in Yad Vashem plaats. Aanmelden kan vanaf 1 november. Zet d…
4 juli 2023
Op 4 juli 1946 vond in de Poolse stad Kielce een grote pogrom plaats, nadat een weggelopen christelijk jongetje beweerde ontvoerd te zijn geweest doo…
4 juli 2023
's Nachts droom ik van vrede is het unieke dagboek van de Rotterdams-Joodse tiener Carry Ulreich (1926-2019), dat zeventig jaar lang vergeten op zol…
3 juli 2023
Van 27 t/m 29 oktober 2023 organiseert Yahad In Unum in samenwerking met het Mémorial van Caen in Frankrijk haar jaarlijkse seminar voor Eu…