Skip to main content

Verdwenen Joods Amsterdam: een virtuele rondwandeling

29 juli 2020
J. Friedmann

De Joden Houttuinen in Amsterdam was een straat van de oude Jodenbuurt die gesloopt werd om de IJ-tunnel aan te leggen. In De straat die niet meer bestaat geeft datajournalistiek programma Pointer een rondleiding in dit verdwenen, maar ooit dichtbevolkte stuk Joods Amsterdam.

Slechts weinig van de vele Joden die in dit straatje samengepropt woonden, overleefden de oorlog. Deze virtuele rondwandeling van Pointer vertelt in samenwerking met Joods Amsterdam enkele van hun verhalen, van de boksschool van Ben Bril tot de zuurfabriek van Barend Zwaaf.

Per verdwenen huis, wordt voor zover mogelijk vermeld wie er woonde, en een korte geschiedenis gegeven: ‘Nr. 11: Er is weinig bekend over de bewoners van deze woning. In het Algemeen Handelsblad van 17-12-1914 werd 6.000 kilo ganzenvet aangeboden op dit adres. Tijdens de oorlog is de woning gesloopt.’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog onteigende de Duitse bezetter meer dan 7.000 panden van Joodse eigenaren in Amsterdam. Pointer deed hier onderzoek naar, en brengt de geschiedenis op verschillende manieren in beeld in Vastgoedboeken van de Duitse bezetter.

Van het voormalige straatje op het Amsterdamse eiland Uilenburg is nu nog alleen het zogenaamde Goslerhuisje over, tegenwoordig Café De Sluyswacht. Deze virtuele reconstructie brengt de herinnering aan een verdwenen gemeenschap tot leven, en is een uitstekend beginpunt voor een verdere studie van de bevindingen van Pointer, over hoe de Duitsers massaal eigendom van Joden afpakten, en wie daar ook na de oorlog van profiteerden.

Kijk hier naar een kaart van panden die van Joden onteigend zijn in heel Nederland.

Een virtuele rondleiding van Pointer door de Joden Houttuinen, een verdwenen stuk Joods Amsterdam (Stadsarchief Amsterdam)

Deel dit artikel