Skip to main content

Tijdlijn van de Holocaust

10 november 2021
L. Smit

De Amerikaanse website Echoes & Reflections heeft een zeer uitgebreide online tijdlijn ontwikkeld voor in de klas. De tijdlijn bestrijkt de jaren 1933-1945 en geeft hiermee een helder en overzichtelijk chronologisch overzicht van de opmaat tot en uitvoering van de Holocaust. De tijdlijn is gevuld met beeldmateriaal en heeft tevens ook genoeg verdieping indien gewenst. De tijdlijn is in het Engels, maar biedt zo veel materiaal dat deze ook in uw klaslokaal van groot nut kan zijn.

De tijdlijn begint met de Machtergreifung op 30 januari 1933 en gaat daarna in op de machtsconsolidatie van de nazi's in Duitsland en het begin van de discriminatoire wetten die zij invoeren, waaronder de Neurenberger rassenwetten. Ook invloedrijke gebuertenissen in Europa, zoals de Spaanse Burgeroorlog, komen aan bod. Elke gebeurtenis heeft extra achtergrondinformatie, in de vorm van documenten of een korte video. De tijdlijn is zeer visueel ingesteld en is daarom zeer gebruikbaar voor in de klas.

Echoes & Reflections is een website opgezet door de Anti-Defamation League, de Shoah Foundation en Yad Vashem. De website staat vol educatief materiaal, geschikt voor verschillende niveau's. Daarnaast is er ook veel achtergrond- en verdiepingsmateriaal te vinden voor zowel de geinteresserde leerling als docent.

U kunt via deze link de tijdlijn bekijken.

Deel dit artikel