Skip to main content

Studiegidsen VN: Vrouwen tijdens de Holocaust en Petr Ginz

12 november 2021
J. Friedmann

In samenwerking met Holocaustoverlevenden en onder meer herinneringscentrum Yad Vashem heeft de VN een tweetal studiegidsen over de Holocaust gemaakt. 

Studiegids The Last Flight of Petr Ginz vertelt het verhaal van Petr Ginz, een Tsjechische jongen die met indrukwekkende tekeningen de verschrikkelijke situatie om zich heen weergaf, en met zijn kunst ook geestelijk probeerde te ontsnappen aan zijn ellendige situatie. Hij werd in 1944 op zestienjarige leeftijd vermoord in Auschwitz. Een kopie van zijn tekening Maanlandschap werd meegenomen door Israelische astronaut Ilan Ramon op diens noodlottige vlucht met ruimteveer Columbia in 2003.

Studiegids Women and the Holocaust: Courage and Compassion behandelt de Holocaust door de ogen van een zestal vrouwen: Esther Bem, Anna Heilman, Agnes Kun, Anita Lasker-Wallfisch, Julia Lentini en Vladka Meed. Onder onmogelijke omstandigheden probeerden zijn hun families in leven te houden en hun menselijkheid te behouden. Zij vertellen hun verhalen zelf, met bijbehorende videobeelden.

 

Maanlandschap, Petr Ginz

Deel dit artikel