Skip to main content

Ontdek de beladen geschiedenis van Apeldoorn

1 mei 2023

De geschiedenis van Apeldoorn kent een aantal zwarte bladzijden die om verschillende redenen beladen zijn. Gebeurtenissen, momenten en perioden waaraan we minder graag herinnerd worden, omdat ze ook jaren later nog gevoelens van schuld, schaamte, onbegrip of machteloosheid kunnen oproepen. Met het project 'Beladen geschiedenis: licht op de schaduwkant’ maakt bibliotheek CODA in samenwerking met Stichting Apeldoornsche Bosch die zwarte bladzijden en de daaraan verbonden plekken in en om Apeldoorn zowel on- als offline zichtbaar.

Om deze reden is de website www.beladengeschiedenis-apeldoorn.nl gelanceerd. Naast de website is er ook een wandeling met routeboekje + audiotour opgesteld die langs beladen locaties in Apeldoorn voert. Plekken in en om Apeldoorn die tijdens de Tweede Wereldoorlog gerelateerd zijn aan het nationaalsocialisme en de Duitse aanwezigheid worden op deze manier zichtbaar gemaakt, de bunker van Seyss-Inquart is hier het meest duidelijke voorbeeld van. De audiotour is gratis te downloaden in de Apeldoorn Stories-app in Google Plat en de App-Store. het routeboekje is gratis te verkrijgen bij Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch en bij CODA, waar de wandeling begint.

Lesmateriaal voor het onderwijs
Om de persoonlijke verhalen bij de beladen geschiedenis van Apeldoorn een gezicht te geven, is een educatief programma ontwikkeld. In deze les wordt stilgestaan bij de keuzes en dilemma’s waar Apeldoorners tijdens de laatste jaren van de bezetting voor kwamen te staan en wat de betekenis daarvan is in zowel verleden als heden. Het programma is vanaf september 2023 beschikbaar en is bedoeld voor schoolklassen en groepen in het primair en voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs.

Daarnaast kunnen scholen en groepen ook een bezoek brengen aan Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Voor elke (doel)groep is een aangepast educatief programma beschikbaar. Voor meer informatie over het educatieve programma rond ‘Beladen geschiedenis’ of het Herinneringscentrum, kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. opnemen met de afdeling Educatie van CODA.

Deel dit artikel