Skip to main content

Nog eens kijken: Selma van de Perre bij DWDD

4 februari 2020
WEBMASTER

Op 7 januari 2020 wijdde talkshow De Wereld Draait Door een volledige aflevering aan Selma van de Perre, de joodse verzetsstrijdster uit de Tweede Wereldoorlog.

Haar boek 'Mijn Naam is Selma' verscheen onlangs, en het is meer dan 75 jaar geleden dat Auschwitz bevrijd werd. Mevrouw Van de Perre's verhaal spreekt voor zichzelf, als een voorbeeld van moed en overlevingsdrang. 

Over het boek 'Mijn Naam is Selma':

Ze was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tot dan toe had het feit dat Selma joods was geen grote rol in haar leven gespeeld, maar nu werd het ineens een kwestie van leven en dood. Hoewel ze in 1942 werd opgeroepen om zich te melden voor een werkkamp, wist ze daar onderuit te komen. Ze sloot zich aan bij het verzet: onder de naam Margareta van der Kuit, ofwel Marga, vervalste ze documenten en koerierde ze door het hele land. Verscheidene keren ontsnapte ze aan de nazi’s, maar in juli 1944 werd ze verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. Anders dan haar zusje Clara en haar ouders overleefde ze de gruwelen van het kamp. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma.

Bekijk de gehele aflevering van De Wereld Draait Door hier.

 

 

 

Deel dit artikel