Skip to main content

Klankbeeld Vrijheid - herdenken met video en muziek

29 mei 2019
WEBMASTER
Klankbeeld Vrijheid is een modern, imponerend video-document gebaseerd op het Dia-klankbeeld ‘Gedenk….  …., maar om voort te gaan’ van musicus Gert Oosterwijk. Tezamen maken muziek en de beelden een modern, inspirerend geheel waar een lespakket omheen is ontwikkeld. Docenten kunnen de saxofonist en dirigent Gert Oosterwijk zelf benaderen om als gastspreker zijn verhaal extra kracht bij te zetten.

Met dank nemen wij de volgende beschrijving over van de producent:

“Wij leven in een vrije samenleving”

Wij leven in een vrij land. Dat betekent onder andere dat mensen niet zomaar opgepakt kunnen worden en dat mensen het recht hebben om hun mening te zeggen. Ook zijn er regelmatig verkiezingen. De kiezers kunnen dan de leden van gemeenteraden, Provinciale Staten en parlement kiezen.

Niet iedere bewoner van deze aarde leeft in vrijheid. In verschillende landen mogen mensen niet hun mening zeggen en moeten ze precies doen wat de machthebbers willen.

In de jaren 1940-1945 was Nederland bezet door de nazi’s; ook toen was er geen vrijheid.

Het lesmateriaal is naar aanleiding van de dia’s van ‘Klankbeeld Vrijheid’ gemaakt door studenten van de lerarenopleiding geschiedenis van Hogeschool Windesheim en vormgegeven door Toonworkz. De methode is vooral geschikt voor leerlingen in de late fase van de basisschool.

Het lesmateriaal is met browsersoftware (in het zip bestand toegevoegd) gemakkelijk benaderbaar en doorzoekbaar. Een docentenhandleiding is niet beschikbaar: de opbouw van vragen en bronnen vormen vanzelf de lesmethode.

Wilt u meer weten, of het lespakket als docent aanvragen? Bel 06-20376585, Gert Oosterwijk, of zie: www.gosaxmusic.nl

Alle nodige bestanddelen worden dan in een zip-bestand via WeTransfer aan scholen opgestuurd om te gebruiken in het kader van educatie over WOII en de Holocaust.

Desgewenst kan de maker van het Klankbeeld Vrijheid als gastdocent optreden en het Klankbeeld inleiden, in workshopverband vertonen en daarbij medewerking geven aan verwerkingsactiviteiten.

Deel dit artikel

6 september 2024
In december staat de studiereis ‘Lesgeven over WO2 en de Holocaust’ aan de International School for Holocaust Education van Yad Vashem in Jeruzalem g…
1 augustus 2024
Kijk de serie The Tattooist of Auschwitz op SkyShowTime en volg Lali Sokolov tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De nieuw…
5 januari 2024
Uitnodiging: Holocausteducatie-symposium 2024 ‘Uitdagingen bij Holocausteducatie’ Woensdag 27 maart 2024 Nationaal Holocaustmuseum te Amsterd…
2 januari 2024
Er bestaat veel zorg over het groeiend antisemitisme in de Nederlandse samenleving. Anno 2023 worden joodse scholen en instellingen o…
1 januari 2024
Graag brengen wij het Simon Wiesenthal platform voor Holocausteducatie onder uw aandacht. Dit platform biedt een overvloed aan onderzoeks-, educatiev…
20 december 2023
Bij het woord ‘Joden’ denken de meeste leerlingen als eerste aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Misschien ook niet heel vreemd, aangezien…
14 augustus 2023
Save the date: van 1 tot 4 juli 2024 vindt de 11e International Conference for Educators in Yad Vashem plaats. Aanmelden kan vanaf 1 november. Zet d…
4 juli 2023
Op 4 juli 1946 vond in de Poolse stad Kielce een grote pogrom plaats, nadat een weggelopen christelijk jongetje beweerde ontvoerd te zijn geweest doo…
4 juli 2023
's Nachts droom ik van vrede is het unieke dagboek van de Rotterdams-Joodse tiener Carry Ulreich (1926-2019), dat zeventig jaar lang vergeten op zol…
3 juli 2023
Van 27 t/m 29 oktober 2023 organiseert Yahad In Unum in samenwerking met het Mémorial van Caen in Frankrijk haar jaarlijkse seminar voor Eu…