Skip to main content

Het aangrijpende verhaal van Holocaust overlevende Bert Woudstra

21 februari 2024

In de documentaire ‘De Eeuw van Onze Opa’ vertelt meneer Woudstra over zijn onderduikverleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was nog maar 9 jaar toen de oorlog in Nederland uitbrak. Na de arrestatie en deportatie van zijn vader tijdens een razzia in 1941, moest de rest van de familie Woudstra onderduiken.

Deze aangrijpende documentaire is in 2019 gemaakt door zijn twee kleindochters, Quirine en Willemijn Olland, als onderdeel van hun HAVO-profielwerkstuk (PWS). Samen met hun opa kijken zij terug naar de verschillende onderduikadressen die hij tijdens de oorlog heeft gehad. Ook delen de kinderen en kleinkinderen van Bert Woudstra hun verhalen over de impact van de oorlog op hun familie. De ontroerende documentaire leverde Quirine en Willemijn Olland in 2019 de prijs op voor het beste PWS van het Gooi.

Vandaag de dag is het belangrijker dan ooit om terug te kijken naar een van de donkerste bladzijden in de Europese geschiedenis: de Holocaust. De documentaire "De Eeuw van Onze Opa" houdt het verhaal van deze tragedie levend en draagt het over aan een nieuwe generatie. Op 4 mei 2024 krijgt dhr. Woudstra de eer om samen met zijn kleindochter Willemijn Olland een krans te leggen tijdens de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Deze documentaire is geschikt voor basis- en middelbaar onderwijs, klik hier om de documentaire op YouTube te bekijken

 Foto Bert Woudstra met kleindochters

Bert Woudstra met zijn twee jonge kleindochters.

Bert Woudstra in de Twentsche Courant Tubantia
Bert Woudstra in de Twentsche Courant Tubantia

Deel dit artikel

6 september 2024
In december staat de studiereis ‘Lesgeven over WO2 en de Holocaust’ aan de International School for Holocaust Education van Yad Vashem in Jeruzalem g…
1 augustus 2024
Kijk de serie The Tattooist of Auschwitz op SkyShowTime en volg Lali Sokolov tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De nieuw…
5 januari 2024
Uitnodiging: Holocausteducatie-symposium 2024 ‘Uitdagingen bij Holocausteducatie’ Woensdag 27 maart 2024 Nationaal Holocaustmuseum te Amsterd…
2 januari 2024
Er bestaat veel zorg over het groeiend antisemitisme in de Nederlandse samenleving. Anno 2023 worden joodse scholen en instellingen o…
1 januari 2024
Graag brengen wij het Simon Wiesenthal platform voor Holocausteducatie onder uw aandacht. Dit platform biedt een overvloed aan onderzoeks-, educatiev…
20 december 2023
Bij het woord ‘Joden’ denken de meeste leerlingen als eerste aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Misschien ook niet heel vreemd, aangezien…
14 augustus 2023
Save the date: van 1 tot 4 juli 2024 vindt de 11e International Conference for Educators in Yad Vashem plaats. Aanmelden kan vanaf 1 november. Zet d…
4 juli 2023
Op 4 juli 1946 vond in de Poolse stad Kielce een grote pogrom plaats, nadat een weggelopen christelijk jongetje beweerde ontvoerd te zijn geweest doo…
4 juli 2023
's Nachts droom ik van vrede is het unieke dagboek van de Rotterdams-Joodse tiener Carry Ulreich (1926-2019), dat zeventig jaar lang vergeten op zol…
3 juli 2023
Van 27 t/m 29 oktober 2023 organiseert Yahad In Unum in samenwerking met het Mémorial van Caen in Frankrijk haar jaarlijkse seminar voor Eu…