Skip to main content

Het aangrijpende verhaal van Holocaust overlevende Bert Woudstra

21 februari 2024

In de documentaire ‘De Eeuw van Onze Opa’ vertelt meneer Woudstra over zijn onderduikverleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was nog maar 9 jaar toen de oorlog in Nederland uitbrak. Na de arrestatie en deportatie van zijn vader tijdens een razzia in 1941, moest de rest van de familie Woudstra onderduiken.

Deze aangrijpende documentaire is in 2019 gemaakt door zijn twee kleindochters, Quirine en Willemijn Olland, als onderdeel van hun HAVO-profielwerkstuk (PWS). Samen met hun opa kijken zij terug naar de verschillende onderduikadressen die hij tijdens de oorlog heeft gehad. Ook delen de kinderen en kleinkinderen van Bert Woudstra hun verhalen over de impact van de oorlog op hun familie. De ontroerende documentaire leverde Quirine en Willemijn Olland in 2019 de prijs op voor het beste PWS van het Gooi.

Vandaag de dag is het belangrijker dan ooit om terug te kijken naar een van de donkerste bladzijden in de Europese geschiedenis: de Holocaust. De documentaire "De Eeuw van Onze Opa" houdt het verhaal van deze tragedie levend en draagt het over aan een nieuwe generatie. Op 4 mei 2024 krijgt dhr. Woudstra de eer om samen met zijn kleindochter Willemijn Olland een krans te leggen tijdens de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Deze documentaire is geschikt voor basis- en middelbaar onderwijs, klik hier om de documentaire op YouTube te bekijken

 Foto Bert Woudstra met kleindochters

Bert Woudstra met zijn twee jonge kleindochters.

Bert Woudstra in de Twentsche Courant Tubantia
Bert Woudstra in de Twentsche Courant Tubantia

Deel dit artikel