Ellis & Bernie: project over discriminatie, tolerantie en vrijheid
Ellis & Bernie is een educatief project over de oorlog voor jongeren. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ellis en Bernie. Het digitale lespakket bestaat uit een film met zes lessen over discriminatie en Jodenvervolging en is gericht op vmbo-leerlingen over discriminatie, vervolging en omgaan met elkaar. Kijk ook op de website:http://ellisenbernie.nl/ of download de flyer.
Hoe zet je leerlingen aan het denken over discriminatie en Jodenvervolging? Misschien wel door ze een waargebeurd verhaal te vertellen over twee joodse jongeren in de oorlog. Lespakket Ellis & Bernie begint met een film waarin voelbaar wordt gemaakt hoe het is om niet meer vrij te zijn en vervolgd te worden.
In de oorlog zitten Ellis en Bernie op hun bankje in Scheveningen. Ze zijn verliefd en dromen over een gezamenlijke toekomst. Als de joden worden weggevoerd duiken ze met hun ouders onder. Ze spreken af een dagboek bij te houden en elkaar na de oorlog weer terug te zien op hun bankje. Als Nederland bevrijd is wacht Ellis op haar grote liefde maar Bernie komt niet meer terug.
De film vertelt het verhaal van Ellis en Bernie tegen de achtergrond van de crisisjaren, antisemitisme, de bezetting van Nederland door de nazi’s en daaruit voortvloeiend de Jodenvervolging en deportaties. Tussendoor legt presentator Ersin Kiris (o.a. Keuringsdienst van Waarde) uit wat er in de oorlog gebeurde, zodat leerlingen inzicht krijgen in de achtergronden en gevolgen van discriminatie en vervolging.
Ellis & Bernie sluit aan op het curriculum van de vakken Geschiedenis en Maatschappijleer in het VMBO. Het lesmateriaal bestaat uit een film van 30 minuten, zes lessen, een docentenhandleiding en een werkboekje voor leerlingen. Deze onderdelen staan allemaal op www.ellisenbernie.nl
Omdat Ellis & Bernie een non-profit project is kunnen scholen kosteloos van dit lesmateriaal gebruikmaken.