Skip to main content

Duitse deelstaat verwijdert schoolboek met antisemitische cartoon

8 februari 2017
WEBMASTER

Eind januari 2017 was er commotie in de Bondsrepubliek Duitsland vanwege een schoolboek met daarin een spotprent die zou symboliseren dat Europa wordt verorberd door Joodse bankiers.

Na de ophef bood de uitgever, Klett Verlag uit Berlijn, haar excuses aan en stuurde de scholen die dit boek gebruikten een inlegvelletje ter vervanging van de 'foute' pagina. Ook zal ze de levering van nieuwe boeken staken. Echter, het boek zou gewoon in gebruik blijven en pas over een paar jaar herdrukt worden zónder de prent. De regering van de deelstaat Thüringen, in de voormalige DDR, vond dat niet ver genoeg gaan en laat het boek verwijderen uit alle middelbare scholen op haar grondgebied.

Opvallend: dit boek is reeds gepubliceerd in 2012 en dit is nu pas 'ontdekt'. De uitgever verklaart niet meer te weten wie de content destijds heeft geleverd, maar geeft wel aan niet langer met deze persoon samen te werken. Op de afbeelding is een euromunt te zien, die als een pac-man Europa opeet. In de achtergrond staat de tekst 'Rothschild Bank'. Ten tijde van de nazi's was het al bon ton om te stellen dat het Joodse bankwezen eropuit was ten koste van de rest van de wereld zoveel mogelijk geld en macht te veroveren.

De prent is getekend door David Dees, een Amerikaan over wiens werk de Anti-Defamation League (antidiscriminatie organisatie uit New York) in 2008 oordeelde dat het "antisemitisch en gevuld met complottheorieën" is.

In de overige Duitse deelstaten blijft het boek gewoon in gebruik.

Bronnen: JPost.com en Tagesspiegel

Deel dit artikel