Skip to main content

De "Jodenster"

3 mei 2017
WEBMASTER

In 1942 werd de Jodenster ingevoerd. Alle joden vanaf 6 jaar moesten vanaf deze dag een gele Davidster dragen met daarin het woord Jood. Wat betekent het om langzaam aan verstoten te worden uit de maatschappij? Zes getuigen vertellen hun verhaal in deze special van de NOS.

Speciale uitzending

Vanaf de tweede helft van het eerste bezettingsjaar volgen de anti-Joodse maatregelen in Nederland elkaar in hoog tempo op. In 1942 mogen Joodse Nederlanders niet meer voor de overheid werken, niet meer naar de bioscoop, geen lid meer zijn van een sportvereniging en moeten Joodse kinderen naar Joodse scholen. Op 3 mei 1942, bijna 80 jaar geleden, komt daar de invoering van de Jodenster bij.

Naast de online special Voor Joden verboden staat de NOS met een speciaal programma stil bij de invoering van de Jodenster. Vanuit café-restaurant de Ysbreeker in Amsterdam praat Herman van der Zandt met Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, en met NIOD-onderzoeker René Kok. In reportages vertellen overlevenden van de oorlog hoe het was om de Jodenster te moeten dragen en hoe het net van de anti-Joodse maatregelen zich sloot.
De ‘IJsbreker’ was vóór de oorlog een landelijk bekend biljartcafé en had vooral Joodse gasten. Het bordje ‘Verboden voor Joden’ op de gevel luidde dan ook het failliet van ‘de IJsbreker’ in. Slechts een handvol stamgasten overleefde de oorlog.

NOS Voor Joden verboden 75 jaar na invoering Jodenster
Presentatie: Herman van der Zandt
Terugkijken kan via deze link

Special: De oorlog van mijn oma
Ter ere van Memorial Day ontwikkelde de NOS eerder dit jaar de online special De oorlog van mijn oma.
Zes kleinkinderen vertellen hierin het verhaal van hun grootouders die de concentratiekampen hebben overleefd.

Twee Parijse Joden gedurende de Tweede Wereldoorlog, met kenmerkende gele ster. (bron: Bundesarchiv)

Deel dit artikel