Skip to main content

Audio- & videomateriaal voor in de klas

25 januari 2022
L. Smit

Op de website van Echoes & Reflections is veel materiaal te vinden over de Holocaust. Nu komen zij met een helder overzicht van een serie video's voor in de klas, een leslplan, een podcast én een posterverzameling die gratis te gebruiken zijn.

Lesplan

Het lesplan is gericht op het onderwijzen van de Holocaust en het overbrengen van de kernthema's daarvan. In deze les maken leerlingen kennis met het vooroorlogse leven van Joodse tieners in Europa. De les gaat vervolgens verder over de impact die de anti-Jodose maatregelen hadden die de nazi's invoerden. Door gebruik van vershillende didactische werkvormen komen deze maatregelen ter sprake. In het lesplan komen ook meerdere testimonies van overlevenden aan bod, die de leerlingen via samenwerkend leren bespreken en analyseren.

Podcast en posters

Echoes & Reflections biedt daarnaast ook zowel een podcast als een serie gratis te downloaden posters aan. De podcast, genaamd We Share The Same Sky. Deze Engelstalige podcast is ontwikkeld voor het klaslokaal en kan zowel bij geschiedenis als bij Engels - wel alleen in de bovenbouw - worden ingezet. Daarnaast is er een docentenhandeling bijgevoegd.

De posterserie, met de naam Inspiring the Human Story, is gratis te downloaden via deze link. De serie bestaat uit meerdere posters met daarop quotes van onder andere Holocaustoverlevende en schrijver Elie Wiesel en Miep Gies, de steun en toeverlaat van Anne Frank.

Videomateriaal

Ook biedt E&R een serie videos aan over de antisemitisme, de aanloop naar en verloop van de Holocaust, de gettos, het verzet en de Endlösung.  Deze Engelstalige videos, met helaas geen Nederlandse ondertiteling, zijn ontwikkeld door Yad Vashem en bevatten tevens bijpassnede lesbrieven. Daarnaast is er ook een lijst van testimonies die passen bij bepaalde onderwerpen in de klas, deze lijst is hier in te zien.

Een van de voorbeelden van de videos op Echoes & Reflections

Bron: United States Holocaust Memorial Museum

Deel dit artikel