Skip to main content

Antisemitische kinderboeken ook nu gewoon te krijgen

7 maart 2017
WEBMASTER

Het zwarte haar en de gebogen neus geven hem een echt Joods uiterlijk.” Is dit een zin uit een negentiende-eeuws of vooroorlogs boek?

Nee, het staat in De zoektocht van Lea Rachel, een protestants jeugdboek dat u gewoon bij bol.com kunt bestellen. Of rechtstreeks bij de uitgever: Den Hertog in Houten. U ontvangt dan de zesde druk, want De zoektocht van Lea Rachel is een succesvol jeugdboek. Sinds de eerste druk uit 1999 zijn er ruim tienduizend exemplaren van verkocht.

De zoektocht van Lea Rachel gaat over een dertienjarig Joods meisje, Lea Jacobson, dat dankzij christelijke buren tot de overtuiging komt dat Jezus de Messias is. Haar vader (gebogen neus, zwarte baard) heeft juist een grondige hekel aan „vuile christenen”, die hij steevast gojims noemt. Als vader Jacobson over hen praat „spuwt hij altijd op de grond”. Lea’s broer en zus verzinnen van alles om hun christelijke buren weg te pesten: het „leuke spel” gojimpakkertje.

Als de buren verhuizen, maken zij een vreugdedansje. Later krijgt Lea te maken met Joodse jongens die haar mishandelen en haar bijbel verbranden, met rabbijnen die haar bedreigen en proberen om te kopen, met orthodoxe Joden die haar opsluiten en dagenlang niets te eten geven.

Zie verder NRC en het proefschrift van Ewoud Sanders, "Levi's eerste kerstfeest" over antisemitisme in de christelijke kinderboeken.

Bronnen: NRC, Bol.com

Deel dit artikel