Skip to main content

4 en 5 mei Denkboek

11 november 2021
L. Smit

Het 4 en 5 mei Denkboek is met een oplage van 235.000 exemplaren het grootste onderwijsproduct over herdenken en vieren in het basisonderwijs. Met het Denkboek dagen we leerlingen van groep 7 uit om zelf na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. In hun eigen Denkboek kunnen leerlingen laten zien wat zij al weten over deze thema’s en wat ze nog meer te weten willen komen. Ook is er ruimte om informatie over oorlog, herdenken en vieren uit hun eigen omgeving in te vullen. Zo worden deze onderwerpen betekenisvoller en relevanter voor hun eigen leefwereld. In editie 2021 is er meer aandacht voor de rol van (de) oorlog in familieverhalen en voor de geschiedenis van de oorlog in de voormalige Nederlandse koloniën.

Het denkboek is ontwikkeld door het 4 en 5 mei comité en is gericht op groep 7. Het denkboek is gevuld met verschillende opdrachten, laagdrempelige informatie en allerlei interactieve werkvormen, voor zowel binnen als buiten de klas. Het denkboek kan ook voor lokale geschiedenis en herdenkingen worden ingezet, ook sluit het boek aan bij de kernaspecten van het primair onderwijs. 

Bij de module zitten onder meer kaarten, geluidsfragmenten, videofragmenten, primaire bronnen en vele foto's. Daarnaast zitten er meerdere links in naar andere relevante websites over de Tweede Wereldoorlog voor het primair onderwijs.

 

Het boek (editie 2021) is zowel te bestellen als online in te zien, evenals de handleiding. Daarbij is er ook een speciale website bij ontwikkeld.

Deel dit artikel