Holocaust Distortion: A Growing Threat

9 november 2021
L. Smit
“Holocaust Distortion: A Growing Threat” gaat in op het gevaar van Holocaustonkenning. Dit is een groot gevaar voor de herinnering van de Holocaust en een wereld zonder genocides. Holocaustverdraaiers vervalsen de geschiedenis, door het bagatelliseren van de historische werkelijkheid, het maken van valse excuses en misrepresentaties van het aantal slachtoffers. Door het bagatelliseren worden mensen ongevoelig voor haat en extremisme, holocaustverdraaing maakt de weg vrij voor Holocaustontkenning, complotdenken, gewelddadig antisemitisme en gevaarlijke vormen van nationalisme.

In deze korte film gaan internationale experts in op het fenomeen holocaustverdraaing, hoe het werkt en waarom het zo een gevaar is voor de herinnering van de Holocaust.

Deze film van 12 minuten:

  • Geeft een eerste kennismaking met holocaustverdraaing, voor zowel leken als experts
  • Benadrukt het grote belang van het tegengaan van holocaustverdraaing
  • Zet het probleem in de spotlight en is behulpzaam voor historisch onderbouwd beleid
  • Is een perfect startpunt voor een discussie of debat over het tegen gaan bagatellisering of ontkenning.

Deze beknopte film laat experts aan het woord en gebruikt een internationale blik waarmee bagatellisering en ontkenning van de Holocaust aan de kaak word gesteld.

 holocaust-distortion-a-growing-threat.png

Onder meer komen de secretaris-generaal van IHRA Dr. Kathrin Meyer, ambassadeur Michaela Küchler (voormalig president van IHRA), ambassadeur Victor Micula (hoofd van de Roemeense delegatie bij IHRA), Andrea Szőnyi (Zachor Foundation for Social Remembrance, Hongarije), Dr. Juliane Wetzel (Centre for Research on Antisemitism at the Technical University Berlin) en Dr. Robert Williams (United States Holocaust Memorial Museum) aan het woord.

Meer weten en meer doen?

We moeten holocaustverdraaing- en ontkenning bestrijden. De IHRA strijdt voor het behoud van de herinnering van de Holocaust en strijd tegen degenen die die herinnering verdraaien, bagatelliseren of ontkennen. Zie hier ook een zeer informatief document over holocaustverdraaing en -ontkenning.

Lees verder:

Deel dit artikel