Een unieke vorm van verzet

5 januari 2022
J. Hummelen

Op donderdag 6 januari geeft Dr. Katarzyna Person en Helise Lieberman een Virtuele Tour door de Ringenblum Archieven. 

Het ondergrondse archief van het getto van Warschau werd opgericht door historicus Emanuel Ringelblum, en gemaakt door een clandestiene groep die zwoer de nazi-propaganda tegen te gaan door het dagelijks leven in het Joodse getto te verslaan. Ringelblum schakelde mensen in van alle leeftijden, beroepen en klassen om hun dagelijks leven vast te leggen door middel van hun teksten en foto's, maar zelfs bonnetjes, tramkaartjes, snoeppapiertjes, theaterkaartjes en tekeningen werden gebruikt. Hij hoopte dat de levendige, persoonlijke details de menselijkheid van de inwoners zouden accentueren.

Een sociaal historicus die toegewijd was aan het vertellen van de werkelijkheid, de Oyneg Shabes (Jiddisch voor "vreugde van de sabbat") was een unieke vorm van verzet. Ringelblum begroef de archieven onder de gebouwen van het getto in metalen dozen en stalen melkbussen. Ringelblum hoopte en geloofde dat deze pagina's het zouden overleven, zelfs als de schrijvers dat niet deden.

Deze virtuele rondleiding en workshop voor de lerarenopleiding zullen enkele van deze documenten nauwkeurig bekijken en leraren de mogelijkheid bieden om het Ringelblum-archief in hun lessen op te nemen. Samen bekijken we hoe we deze artefacten kunnen introduceren en begeleiden we onze leerlingen naar een discussie over de verschillende vormen van verzet.

Hanna Luden, directeur CIDI zegt hierover: "van dit verhaal krijg ik telkes kippevel, zij wisten precies wat er gaande was en wat hen te wachten stond."

Deelname is gratis en registreren kan via deze link.

Deel dit artikel