Skip to main content

Docuserie ‘Why We Hate’ van Spielberg op NPO

25 oktober 2021
A. Vrieler
De publieke omroep is begonnen met het uitzenden van de documentaire Why We Hate van de filmmakers Alex Gibney en Steven Spielberg. De veelgeprezen reeks behandelt op indringende manier de vraag waar menselijke haat vandaan komt, en de verschillende antwoorden daarop van de wetenschap.

Spielberg is onder meer bekend van de film Schindler’s List (1993) die hij regisseerde. De film is gebaseerd op het verhaal van de Duitse ondernemer Oskar Schindler, die tijdens de Holocaust zijn status bij de nazi’s gebruikte om Joodse arbeiders in zijn fabriek te redden van de dood. Nog steeds is het een van de bekendste films met de Jodenvervolging als thema.

Regisseur Geeta Gandhbir vertelt dat het idee om de documentaire te maken van Spielberg kwam, meteen na de productie van Schindler’s List. “Ik denk dat het maken van die film een diepe indruk op hem achterliet. De vragen deden zich op waarom en hoe wij als mensen het in ons hebben om elkaar zulke verschrikkelijke dingen als genocide en massavernietiging aan te doen. Hoe komen we daar?”, vertelt Gandbhir.

Haat

Tijdens een evenement ter ere van het jubileum van Schindler’s List drong Spielberg aan op het verplicht stellen van geschiedenislessen over de Holocaust in het onderwijs.

In een interview lichtte Spielberg toe dat het thema ‘haat’ hem al vanaf zijn kindheid bezighoudt.

Ik kreeg voor het eerst te maken met antisemitisme op de basisschool. Zeker niet alle kinderen, maar sommigen hadden er een handje van om minder populaire klasgenootjes, zoals mij, steeds te pesten.” Spielberg kwam zelf uit een orthodoxe familie, maar bracht een groot deel van zijn jeugd door in plaatsen met weinig Joodse inwoners.

Destijds herkende ik het nog niet als haat”, vertelde hij, “maar in plaats daarvan zorgden ze ervoor dat ik een gevoel van schaamte kreeg voor mijn Joodse afkomst. Ik voelde me vaak uitgesloten terwijl ik opgroeide, en realiseerde me op die manier dat pesten een effectief middel kan zijn om anderen te doen voelen dat ze macht hebben.

Met de documentaire wil Spielberg echter ook inspireren tot hoop en moed. “Hoewel de frontale cortex stoppen met groeien na ons 25ste levensjaar, zijn onze hersenen een veranderlijk systeem”, zegt hij. “Dit betekent dat haat ook ‘ontleerd’ kan worden.” 

Why We Hate is vanaf 7 juni elke zondag te zien om 22:10 op NPO 2 

 

Deel dit artikel